Formaldehyde (HCHO)


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Formaldehyde (HCHO)


In de periode 2004 tm 2007 ben ik bijna dagelijks blootgesteld aan een dosis formaldehyde. Zonder dat ik wist wat de oorzaak was had ik eerst veel problemen met ogen, luchtwegen, neus en keel. Maar omdat de klachten niet constant waren (minder mooi weer) en leken te verminderen had ik geen idee wat er aan de hand was. Allergie testen wezen niets uit, bloedwaardes waren ook goed dus kreeg het advies om Flixonase te gebruiken om gevoeligheid van slijmvliezen te verminderen.

Omdat ik geen chemische stoffen in mijn neus ga stoppen ging ik met mijn zoektocht verder. In 2005 begon stap voor stap mijn bovengebit te ontsteken. Ik ben in 3 jaar tijd zo'n 35 keer bij een tandarts geweest voor zenuwontstekingen, wortelkanaal behandelingen (soms 7 keer per kies) maar de rommel leek keer op keer uit het kaakbot te komen. In totaal zijn er door de kaakchirurg 3 kiezen verwijderd en is één keer de kaakholte flink schoongemaakt. Sinds ik het vermoeden heb dat de PC ruimte mijn ziekmaker is geweest vermijd ik deze plek en zijn de chronische luchtwegproblemen en al de gevolgen daarvan aan het afnemen.

De vorige eigenaar blijkt met een beun de haas te hebben gewerkt die een extra verdieping op het huis heeft gezet en blijkbaar dol was op goedkoop geperst spaanplaat. Door een plat dak lopen de temperaturen bij mooi weer snel op en begint de lijm dus lekker te dampen. Door deze affaire weet ik meteen waarom ik nu zo fel reageer op sigarettenrook (gelijk slijmvlies ellende met ogen en holtes/keel), er zit namelijk in de rook ook een hoge dosis van deze neurotoxische stof.

Mocht je roken bij kinderen weet dan dat deze stof het immuunsysteem van de kids en hun luchtwegen compleet kan slopen en zelfs tot kanker kan leiden omdat de stof zich ophoopt in met name de slijmvliezen. Bij mij heeft het in 3 jaar tijd mijn complete bovengebit gesloopt, mijn gehele weerstand ondermijnd en voor allerlei klachten zoals vermoeiheid, duizeligheid, gewrichtsproblemen gezorgd. Deze laatste 3 zijn nu geleidelijk aan het afnemen maar ben nog steeds niet de oude.

Ben jij of je kids vaak verkouden denk dan zeker eens aan de situatie waarbij met name (mee)roken, spaanplaat, vloerbedekking, isolatiemateriaal en goedkope meubels (geperst spaanplaat) een rol spelen. Ga in de zomer maar eens in het magazijn van een Ikea ruiken, kun je gelijk zien of je reageert op die stof. Heeft je kind al luchtwegproblemen kies dan iedere geval voor lijmvrije meubelen en vloerbedekking/wanden en zorgen dat er niet in huis gerookt wordt.

Heb je ervaringen met formaldehyde deel het met anderen en email ons:
ugamedia@wirehub.nl

Ron


ALS Linked to Formaldehyde Exposure

Working with formaldehyde may increase the likelihood of developing amyotrophic lateral sclerosis (ALS), a researcher said here, but pesticides were exonerated as a factor.


Formaldehyde komt ook vrij uit tabaksrook

Formaldehyde is een bestanddeel van veelgebruikte lijmsoorten en komt voor in heel veel bouwmaterialen en meubilair, zoals spaanplaat, isolatiematerialen, vloerbedekking en in nieuwe gordijnstoffen. De wijk Kleinpolder in Nieuwerkerk aan den IJssel werd bekend om de grote hoeveelheid formaline in het grondwater, dat zich na verdamping als formaldehyde door de woningen verspreidde (Wegener, 1995). De formaldehyde-emissie kan toenemen als de materialen vochtig en/of warm worden. Andersen berekende 10% toename van de formaldehyde-emissie in een kantoorgebouw per graad stijging van de
luchttemperatuur (Andersen, 1975).

Formaldehyde komt ook vrij uit tabaksrook.

Formaldehyde heeft een scherpe hooiachtige geur en veroorzaakt oogirritaties en irritatie van de bovenste luchtwegen. Klachten over een te droge huid en eczeem kunnen door formaldehyde veroorzaakt worden, evenals geheugen- en concentratieproblemen, bij hoge concentraties. Hoofdpijnklachten treden op bij 25 maal de grenswaarde. Bewoners die gesensibiliseerd zijn, kunnen reeds bij zeer lage concentraties last krijgen.

Formaldehyde kan aanzetten tot inwendige eNO-productie bij gezonde kinderen,
waarmee het vermoeden ontstaat, dat formaldehyde immuniteitsreacties kan veroorzaken en mogelijk ook kan aanzetten tot aantasting van diepere luchtwegen.

In Nederland lijdt ongeveer 5% van de astmapatiënten aan allergie voor formaldehyde.
De gevolgen van een dergelijke allergie zijn ingrijpend: ernstige benauwdheid, continu hoesten, zware astma- en bronchitisaanvallen.

http://www.otb.tudelft.nl/live/pagina.jsp?id=b0632607-5502-4550
93ff-b58a0764c5f8&lang=nl

 

Smoke Is Poison Ad - Formaldehyde


Carcinogeen klasse I

Toxiciteit
Formaldehyde is giftig. Methanol is giftig doordat deze stof door het enzym alcohol dehydrogenase in de lever omgezet wordt in formaldehyde.

Formaldehyde is bewezen carcinogeen voor de mens (IARC, 2005). Het carcinogene effect werd reeds duidelijk aangetoond in studies met dieren maar de epidemiologische studies bij de mens maakten nog geen formele conclusies mogelijk. Het IARC rangschikte formaldehyde tot 2004 in groep IIa (waarschijnlijk carcinogeen) (WHO, 2000). In Juni 2004 besloot een internationale werkgroep van experts om op basis van de bestaande epidemiologische studies formaldehyde in groep I te plaatsen, dus carcinogeen voor de mens (IARC, 2005).

Een van de waarschuwingen die op pakjes sigaretten, shag en andere tabakswaren wordt vermeld is dat tabaksrook onder andere formaldehyde bevat.

Formaldehyde kan de ogen, neus en keel gaan irriteren. Er kan ook hoofdpijn en huidirritatie optreden. Het is zelfs mogelijk om een beroepsastma op deze stof te ontwikkelen.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Formaldehyde


In welke beroepen speelt een allergie voor formaldehyde een rol?

Werkzaamheden waarbij blootstelling aan formaldehyde kan plaatsvinden:
- schoonmaakwerk (ook huishoudelijk)
- werkzaamheden in een histologisch laboratorium
- doktersassistente of verpleegkundige (bij het gebruik van fixatiemateriaal voor menselijk
weefsel)
- in de verf- en rubberindustrie
- in de bont-, textiel- en leerindustrie
- in de agrarische sector (toepassing van formaldehyde in pesticiden en
zaadontsmettingsmiddelen)
- in beroepen waarbij phenol en ureum formaldehydeharsen geproduceerd of verwerkt worden.

Allergieën voor formaldehyde afgevende conserveermiddelen worden hoofdzakelijk gezien bij gebruikers van huidverzorgende producten, cosmetica en dermatologische crèmes.

http://www.huidarts.info/allergie_folders/artikel/formaldehyde_
formaldehyde_afgevende_conserveermiddelen/


Klachten door formaldehyde

Formaldehyde kan verschillende gezondheidsklachten veroorzaken: irritaties en ontstekingen van de oogslijmvliezen en de bovenste luchtwegen komen vaak voor.
Maar formaldehyde kan ook aanleiding geven tot hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, een ongewone dorst bij het ontwaken, concentratie-, slaap- en geheugenstoornissen.

http://www.mmk.be/afbeeldingen/File/FicheFormaldehyde.pdf


Formaldehyde; Health-based recommended occupational exposure limit

De Commissie WGD van de Gezondheidsraad adviseert een gezondheidskundige advieswaarde van 0.15 mg/m3 (0.12 ppm) in de lucht, gemiddeld over een achturige werkdag en een advieswaarde (STEL) van 0.5 mg/m3 (0.42 ppm) in de lucht, gemiddeld over 15 minuten.

http://www.gr.nl/samenvatting.php?ID=622


Wat kun je zelf doen?

1. Het is belangrijk dat u goed ventileert (zowel luchten als ventileren), vooral bij een nieuwbouwhuis, een gerenoveerd huis, na het aanschaffen van nieuwe meubels en verbouwingen binnenshuis met spaanplaat of na het verven en lijmen binnenshuis. Ventileren houdt in: het openen van ventilatieroosters en kiepraampjes gedurende de dag. Luchten houdt in: het openen van ramen (op minimaal een handbreedte) gedurende 15-30 minuten per dag.

2. De temperatuur niet te hoog laten oplopen (ideale temperatuur overdag is tussen de 18 °C en de 22 °C).

3. Onafgewerkte zijkanten van spaanplaat met fineer of aluminiumplakband afdichten.

4. Grote oppervlakken onbedekt spaanplaat behandelen met een op latex gebaseerde verf of met een vernislaag.

5. Op plaatsen waar spaanplaat direct verwarmd wordt door een radiator, kunt u isolatiemateriaal aanbrengen tussen radiator en spaanplaat.

6. Spaanplaat met KOMO-keurmerk kopen.

http://www.ggdrivierenland.nl/client/1/default.asp?websiteid=1
&contentid=4013&hoofdid=63&pagetitle=Formaldehyde


Ook in kinderspeelgoed

Bij zo’n marktonderzoek kwam de Belgische voedsel en waren autoriteit er achter dat er uit het barbie-eetservies van Mattel te veel formaldehyde vrijkwam. Wij vroegen ons af waarom er formaldehyde in dit servies voorkomt. Het betreffende servies blijkt te zijn gemaakt van MF (melamine-formaldehyde) kunststof. MF kunststof wordt vaak verkocht onder de naam Melmac. Dit kunststof wordt veel gebruikt voor eet en drinkgerei, omdat het goed bestand is tegen licht, warmte, chemicaliën en krassen. Bij gebruik kan uit deze producten formaldehyde vrijkomen en in levensmiddelen terecht komen. Zoals

http://www.meldpuntgezondheidenmilieu.nl/documenten/faqs/a-
formaldehydetoepassingnieuwsbrief%20Website.pdf


Nog wat feiten - EQgen

# Aspartaam (als NutraSweet in veel light producten) breekt in het lichaam af in methanol (wood alcohol), het lichaam zet vervolgens methanol om in Formaldehyde

# Formaldehyde veroorzaakt in het lichaam schade aan het immuunsysteem, zenuwstelsel en veroorzaakt onherstelbare schade aan DNA

# Styrofoam is een bron van Formaldehyde. Iemand die een warme drank drinkt uit een Styrofoam beker, krijgt een overdosis aan Formaldehyde.

# FastFood bedrijven zoals McDonalds en Burger King verpakken hun (warme) voedsel in Styrofoam.

# we vinden Formaldehyde in vaccinaties

# hoge concentraties leveren permanente schade op aan de longen

http://www.eqgen.nl/html/gezondheid_formaldehyde.html


ALS gelinkt aan blootstelling formaldehyde


China cloth containing formaldehyde

Australian TV news coverager: cloth exported from China contain formaldehyde, a chemical which may cause health problem


Verhoogd risico op leukemie

Based on both the epidemiologic data from cohort studies and the experimental data from laboratory research, NCI investigators have concluded that exposure to formaldehyde may cause leukemia, particularly myeloid leukemia, in humans. However, inconsistent results from other studies suggest that further research is needed before definite conclusions are drawn.

http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/risk/formaldehyde


FEMA's Formaldehyde Trailer Emails Exposed

At least 50,000 families are still living in FEMA trailers more than two years after Katrina. According to CBS (from emails they obtained through actual reporting) the levels of formaldehyde is such that FEMA has prohibited its employees from even briefly entering them.

 


Links

http://www.allergieplein.nl/showpage.asp?Page=1103&
ForumID=34&lObjectAction=Add&ThreadID=4239

http://video.google.com/videosearch?q=formaldehyde
%20&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wv#


 

 


 


View My Stats