foliumzuur - gezonde voeding - het geheim om af te vallen en een betere weerstand te krijgen


logo.jpg (7231 bytes)

Google
Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

Foliumzuur (Vitamine B11) belangrijk


Foliumzuur tekort

Ik liet recent een bloedonderzoek doen bij het NutriŽntenlab in Bunnik en tot mijn stomme verbazing had ik ondanks mijn gezonde voeding te lage niveau's van vitamine D (zonlicht), Selenium en foliumzuur. Eerste kan komen door tekort aan zonlicht, tweede is een detox mineraal en ik ben flink aan het detoxen, de derde kan een absorptie probleem zijn in de darm. Dus toch maar even tijd voor suppletie dus.

Ron

Hieronder nog wat nuttige info:

Omdat er nauwelijks lichaamsvoorraden zijn, kan foliumzuurdeficiŽntie zich tamelijk snel ontwikkelen. Binnen vier maanden na een starten van onvolwaardige voeding kan een foliumzuurdeficiŽntie zich hebben ontwikkeld. En aangezien er veel mensen zijn die onvoldoende folaat-rijk voedsel eten, wordt foliumzuurdeficiŽntie beschouwd als ťťn van de meest voorkomende nutriŽntendeficiŽnties. In 2001 kreeg ongeveer de helft van alle Nederlanders minder dan de destijds aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 200 microgram folaat binnen. Inmiddels is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in Nederland bijgesteld naar 300 microgram per dag. De gemiddelde foliumzuurinname in Nederland wordt geschat op 182 Ķg per dag, 10% van de bevolking krijgt zelfs minder dan 100 Ķg per dag binnen (het absolute minimum om de serumspiegels nog op peil te houden). Dat dit cijfer in het verleden hoger is uitgevallen komt doordat de meetmethoden nu zijn verbeterd. Schattingen in het verleden zijn systematisch 25% te hoog uitgevallen.

Risicofactoren
De volgende factoren kunnen bijdragen aan een foliumzuurdeficiŽntie:

Onvoldoende aanvoer van folaat via de voeding.

 • Een verhoogde behoefte. Dit kan onder meer het geval zijn bij
  Zwangere vrouwen; de snelle groei van de foetus onttrekt veel foliumzuur aan de moeder.
  Moeders die borstvoeding geven
  Kinderen in perioden van snelle groei
  KankerpatiŽnten
  Genetische verschillen: Personen met een genetisch polyformisme (677C-->T genotype) voor het enzym MTHFR (methyleen tetrahydrofolaat reductase) dat nodig is voor de productie van 5-MTHF, hebben om genetische redenen een hogere behoefte aan foliumzuur. Naar schatting heeft circa 12% van de KaukasiŽrs en Aziaten dit polyformisme; onder Afro-Amerikanen zou het minder voorkomen.
  Mensen met een deficiŽntie van het enzym 5,10-methylenetetrahydrofolaat reductase hebben eveneens een verhoogde behoefte
  Gebruikers van medicijnen die de foliumzuurstofwisseling verstoren (foliumzuurantagonisten) hebben een verhoogde behoefte aan foliumzuur.
 • Een verminderde opname vanuit de darm (absorptie). Dit kan onder meer het geval zijn bij:
  Bij AIDS-patiŽnten is de foliumzuurabsorptie significant verminderd, onafhankelijk van het stadium van de ziekte.
  Bij darmaandoeningen als coeliakie, colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn kan de absorptie van folaat en foliumzuur gestoord zijn.
 • Verhoogde verliezen. Dit kan onder meer het geval zijn bij:
  Folaatverliezen via hemodialyse
  Alcohol verstoort de heropname van foliumzuur vanuit de darm in de enterohepatische cyclus.

Een verstoorde activatie van foliumzuur. Dit kan het geval zijn bij:

 • Alcoholici. Alcoholisme is een veelvoorkomende reden van foliumzuurdeficiŽntie.
 • Mensen met leverziekten.
 • Tekort aan het enzym of de cofactor die nodig is voor de productie van geactiveerd folaat in het lichaam.

Bron: Wikipedia


Broccoli met vette vis – is ons dagelijks voedselpakket gezond genoeg?

Vetzuren die essentieel zijn bij de preventie van hart- en vaatziekten, zijn alleen te verkrijgen via het eten van visolie. Plantaardige oliŽn zorgen niet voor voldoende effect. Verder blijken veel mensen een tekort aan de vitamine foliumzuur te hebben. Het lukt slechts weinigen om via groente en citrusfruit hiervan voldoende binnen te krijgen.

Rebecca Fokkema pleit vanwege de lage kosten en het sterke effect op een tamelijk recent ontdekte risicofactor voor hart- en vaatziekten, het homocysteÔnegehalte, voor verrijking van voedsel met foliumzuur. Voedselverrijking van de juiste producten heeft als voordeel dat een groot deel van de bevolking wordt bereikt.

Bron: Universiteit Groningen


Foliumzuurverrijking: zowel preventie als bevordering van kanker

In veel landen wordt foliumzuur toegevoegd aan voedingsmiddelen ter voorkoming van neuraalbuisdefecten. Daarnaast worden gunstige effecten op kanker, hart- en vaatziekten en dementie verondersteld. Foliumzuurverrijking is in Nederland niet toegestaan; wel is het mogelijk om ontheffing van dit verbod aan te vragen. Behalve gunstige effecten kunnen er ook ongewenste effecten optreden, zoals maskering van vitamine B12-deficiŽntie. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat foliumzuurinname bij proefdier en mens tot progressie van bestaande tumoren zou kunnen leiden. Bovendien bestaat de hypothese dat verrijking met foliumzuur via genetische selectie eveneens tot ongewenste effecten op kanker kan leiden. Gezien de hoge prevalentie van kanker is het van belang dat de kans op deze ongewenste effecten wordt meegewogen in de Nederlandse discussie over voor- en nadelen van foliumzuurverrijking.

http://www.ntvg.nl/Jaargangen/2006/PDFa/2006114430001A.pdf


Goede bronnen van foliumzuur:

 • Leverworst (zeer hoog)
 • Tuinbonen (zeer hoog
 • Spruitjes
 • Brocoli
 • Volkoren produkten
 • Aardbeien
 • Amandelen
 • Spinazie
 • Bloemkool
 • Boerenkool

Ernstig tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede, darmstoornissen en vermoeidheid veroorzaken.


Foliumzuur en zwangerschap

Vrouwen die veel foliumzuur gebruiken rond de bevruchting, in tabletvorm ťn in de voeding, hebben minder kans op een kind met een open rug of een gespleten gehemelte. Vrouwen die zwanger willen worden, moeten dus beschikken over een flink voorraadje foliumzuur, vitamines, mineralen en sporenelementen.
Meer info


Alzheimer en foliumzuur

Uit onderzoek van de universiteit in CaliforniŽ blijkt dat foliumzuur* de kans op het krijgen van de ziekte Alzheimer halveert mits men minstens 400 microgram per dag haalt. Foliumzuur komt voor in bananen, sinaasappels, groene bladgroentes, lever, bonen en erwten.

Meer info


Foliumzuur en de huid

Foliumzuur is een belangrijke B-vitamine, die een rol speelt bij de aanmaak van DNA. Ons lichaam maakt zelf geen foliumzuur aan, maar is voor deze vitamine afhankelijk van de voeding. Om er dagelijks voldoende van binnen te krijgen zouden we veel meer groente en fruit moeten eten, zoals citrusvruchten, broccoli of spruitjes. Foliumzuur als voedingssupplement mag ook. De laatste ontwikkeling: foliumzuur in een huidtherapeutische dagcrŤme. Foliumzuur komt in de meeste voedingsmiddelen voor, maar vooral in volkorenproducten, groente en fruit. Deze B-vitamine speelt een belangrijke rol speelt bij de aanmaak van DNA. Dit zijn de moleculen waarin erfelijke eigenschappen van onze lichaamscellen worden bewaard.

Foliumzuur kan beschouwd worden als een co-factor voor belangrijke enzymen die in het lichaam aktief zijn. Het is bekend dat een tekort aan foliumzuur kan leiden tot schade aan DNA, chromosomen en zelfs hart-en vaatziektes.

Meer info


Te hoog homocysteÔne gehalte = meer risico's op hart- en vaatziektes

Te veel homocysteÔne en slagaderverkalking hebben met elkaar te maken en slagaderverkalking kan weer tot hart- en vaatziekten leiden.  De enzymen die zorgen voor de stofwisseling van homocysteÔne kunnen alleen goed werken wanneer bepaalde vitaminen voldoende beschikbaar zijn. Het gaat om vitamine B6, vitamine B11 en vitamine B12. Een tekort aan deze vitaminen kan dus leiden tot hyperhomocysteÔnemie. Vitamine B11 komt van nature voor en heet dan folaat. De nagemaakte vorm van folaat is foliumzuur. Vitaminetekorten kunnen een gevolg zijn van een onvoldoende uitgebalanceerde voeding, maar ook van bijvoorbeeld een maagoperatie of een darmziekte. Bepaalde medicijnen kunnen namelijk vitaminen versneld afbreken.

Meer info


Folate Nutrition and Prostate Cancer Incidence in a Large Cohort of US Males

The association was similar for quintiles 2–5, suggesting that only a small increase in folate intake was needed to alter the risk of advanced prostate cancer. Because the statistical power of the analysis with advanced prostate cancer was limited by the low number of cases, further study is needed to establish this association.

http://aje.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/163/11/989?


Terug naar het hoofdmenu 

 

Thema sites
Glycemische index
Plaatsnaam
Romantiek
Spijsvertering
Vindplaats
Winkelen
Zoekgids

 


View My Stats