emotionele gezondheid


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

34 tips voor emotionele gezondheid


Dit artikel met tips voor gezondheid is bedoeld voor mensen die gezond zijn en mensen die ziek zijn, maar het is vooral handig voor mensen die net op het randje leven. Mensen die niet kunnen zeggen dat ze ziek zijn, maar die wel voelen dat het leven af en toe een beetje zwaar wordt. Mensen die vinden dat ze te weinig tijd hebben en mensen die merken dat ze steeds meer last van stress hebben. Op hoofdstukje 3 na hebben de tips vooral betrekking op de emotionele en geestelijke gezondheid. Dat is niet omdat ik denk dat het los van lichamelijke gezondheid staat. Ik meen dat alles met elkaar te maken heeft. Het heeft ermee te maken dat er heel veel gereedschappen bestaan om je leven geestelijk en emotioneel plezieriger te maken. Veel mensen weten al van alles om lichamelijk gezonder te worden. Maar op geestelijk en emotioneel gebied valt er nog veel te ontdekken. Ik heb het boekje ingedeeld in een paar hoofdstukken, maar eigenlijk kunnen de tips niet echt goed onderverdeeld worden, bijvoorbeeld yoga is goed voor je lichaam, maar ook goed voor je geest en je emotionele gesteldheid. Voor de overzichtelijkheid heb ik toch geprobeerd de tips onder te verdelen.

1. Tips van de huisarts 5
2. Lichaam 7
3. Voeding 9
4. Emotie 10
5. Evenwicht 13

Tips van de huisarts

Als je het even niet meer aankunt, je wilt een beetje rust en voelt je niet lekker, je komt om van de stress en je hebt er geen zin meer in, geen zin meer om naar je werk te gaan of naar een feestje of geen zin meer om wat dan ook te doen en je gaat hiermee naar de huisarts, dan zijn dit waarschijnlijk de vijf tips die hij of zij zal geven.

Maar ook als je gezond bent, of het gaat nog wel, is het verstandig om deze vijf regels een tijdje in acht te nemen.

1. Als je je niet lekker voelt, ga dan iedere dag minstens 10 minuten naar buiten. Behalve als je hoge koorts hebt, moet je iedere dag de buitenlucht in, weer of geen weer. Blijf niet lusteloos op de bank liggen. Speciaal in de winter is het licht van het grootste belang. Van te weinig licht kan men depressief worden. Het grootste percentage zelfmoorden ter wereld is in Alaska in de winter, als er bijna geen licht is. Als je van jezelf weet dat je gevoelig bent voor een winterdepressie, ga dan zeker naar buiten. Je kunt ook overwegen om een daglicht lamp aan te schaffen (full spectrum lamp).

2. Het is belangrijk om iedere dag te bewegen. Je kunt natuurlijk tip1 en tip 2 samenvoegen door iedere dag een half uur te wandelen of te fietsen. Maar je kunt ook thuis oefeningen doen of naar het fitnesscentrum gaan. Bewegen is belangrijk voor lichaam en geest!

3. Vooral als je merkt dat je gestrest bent, of als je gedachten maar malen in je hoofd, als je zit te piekeren of gewoon je gedachten niet stil kunt zetten, houd dan een dagboek van je gedachten bij. Je zult verbaasd zijn hoe vaak dezelfde gedachten terugkeren. Je snapt dan dat je daar niet verder mee komt.

4. Doe iedere dag iets anders dan je gewone bezigheden. Doe iets voor je eigen plezier. Of richt je op een project wat iets anders is dan waar je je dagelijks mee bezighoudt. Zo voorkom je dat je in hetzelfde rondje rond blijft draaien. En zo wordt het leven leuker.

5. Bouw regelmaat in je leven in. Dat is gewoon beter voor je gezondheid. Iedereen weet het eigenlijk wel. Maar zet je er van tijd tot tijd weer toe om regelmatig te leven.
Zelfs Bob Dylan, van wie ik het volgende niet verwachte, zei eens: geluk is een doodgewone baan, een dikke vrouw en een regelmatig leven!


Lichaam

Als het goed is beweeg je al iedere dag voldoende. Maar hier zijn nog wat tips voor als je bent vergeten te bewegen, of al je er nog echt in moet inkomen.

6. Kniebuigingen onder de douche. Dit is alleen voor als je graag lang of t lang onder de douche staat. Doe tijdens het douchen 50 kniebuigingen. Een fantastische oefening als je niet echt van bewegen of sporten houdt. Je mag dan gewoon nog wat langer onder de douche en je hebt tegelijkertijd je oefeningen gedaan. Als je kort douchet vanwege het milieu, of je houdt gewoon niet van douche, dan kun je ook gewoon droog 50 kniebuigingen doen. Als het in het begin moeilijk is, houd je je eerst aan iets vast en je begint met 10 of 20 kniebuigingen. Al snel kun je het dan 50 keer los doen.

7. Een minuutje sprinten op de plaats. Goed als je helemaal geen tijd hebt gehad om te sporten of oefeningen te doen. Sprint een minuut lang zo hard mogelijk op de plaats. Doe je uiterste best en zorg dat je er uitgeput van bent. Is weer mooi meegenomen.

8. Opdrukken. 's Ochtends een paar keer opdrukken, voor iedereen goed. Als je het niet kunt, zoals ik ook een paar jaar geleden niet kon, en veel vrouwen met mij, denk ik, begin dan met je opdrukken terwijl je op je knien zit. Of, zoals ik het zelf geleerd heb: Ga staan en zet met rechte knien je handen op de grond en loop zo ver naar voren met je handen als je kunt en loop weer terug. Doe dit iedere dag en steeds vaker. Je krijgt er goede armspieren van en op een gegeven moment kun je je zelfs opdrukken!

9. Ademen.
Er zijn veel manieren om ademoefeningen te doen. Het is interessant om er wat uit te proberen. En het is altijd goed voor je. Ik geef je nu een ademhalingsoefening die onderdeel is van de PIN procedure van Roy Martina. Deze ademhaling is goed voor als je bijvoorbeeld je gelukkige gevoel in je lijf vast wilt houden

- adem helemaal diep in
- nog een beetje meer
- adem half uit (snel)
- adem helemaal uit
- nog een beetje meer uit
- adem half in
- ga weer over tot je normale ademhaling

Dit kun je een paar keer achterelkaar doen. Zorg ervoor dat je een gelukkig gevoel vasthoudt tijdens deze oefening, een glimlach om je lippen.

10. Zonnegroet (yogaoefening) of rekken. Mijn eerste ervaring met de zonnegroet was niet zo fantastisch. Ik kreeg het idee dat alles perfect moest en ik kon de bewegingen niet onthouden. In feite hoef je de zonnegroet helemaal niet zo moeilijk te maken. Doe het zo goed als je kunt,'s morgens als je opgestaan bent. Een goede oefening voor als je de zonnegroet niet kent (nooit van gehoord?) dan kun je ook gewoon 's morgens je spieren rekken, zoal sporters doen. Als je vaak hoge hakken draagt goed rekken in tegengestelde richting!

11. Sauna. Een sauna is goed voor je. Je raakt veel gifstoffen kwijt. Als je er eenmaal aan begint, kun je snel niet meer zonder. Ook infrarood sauna of stoombad. Als je hier echt niet van houdt, misschien is een detox voetenbad iets voor je.

12. Massage. Goed als je de kans hebt om je te laten masseren. Maar: Zelfmassage is ook goed en makkelijk. Masseer je hoofdhuid, je nek en schouders. Maak vuisten en trommel op je rug, je armen en je benen. Goed voor de doorbloeding.

3. Voeding
We weten tegenwoordig allemaal wel hoe we iets gezonder kunnen eten en drinken. Ik denk dat veel mensen het toch af en toe vergeten. Kijk dagelijks de tips even door om goed bezig te blijven.

13. Eet een appel. Een super goede gewoonte is om vaak een appel te eten. Doe het nu eens echt. Zodra je zin in iets tussendoor hebt: eet een appel. Word een echte appeleter. Je wordt er gezonder van.

14. Drink water. Drink 's morgens voor het ontbijt een glas water, goed om afvalstoffen kwijt te raken. Drink vr elke maaltijd een glas water om ervoor te zorgen dat je niet snel te veel eet. En natuurlijk omdat we genoeg water nodig hebben voor ons lichaam dat voor een groot gedeelte uit vocht bestaat.

16. Eet lichte maaltijden. Niet iedere dag is een feestdag. Als je van zware maaltijden houdt, met vlees en gebakken producten, bewaar dat voor de feestdagen. Eet normaal gesproken licht voedsel. Vis en verschillende groenten in een maaltijd. Vooral de avondmaaltijd moet licht zijn.

17. Eet geen of minder vlees. Vlees is niet gezond en niet nodig.

18. Gewone witte suiker is eigenlijk vergif. Wil je graag iets eten waardoor je tanden verrotten en je botten op een gegeven moment gaan afbrokkelen? Ontdek de zoete smaak van fruit, groenten en granen.

19. Neem in plaats van koffie of zwarte thee steeds vaker kruidenthee.

Emotie

20.Chakra oefening. Deze keer een oefening voor je keelchakra. Doe je ogen dicht en stel je keelchakra (in je keel) voor als een lichte plek. Zeg dan het volgende: Ik, (je naam) geef opdracht aan mijn diepste innerlijk om direct alle karma, pijn, verwondingen, blokkerende emoties en celgeheugen permanent en volledig te helen, zowel in het heden verleden als in de toekomst, zodat ik gemakkelijk creatieve expressie kan geven aan wat er n mij leeft. Ik geef vrijelijk met liefde en passie aan mijn emoties en gevoelens. Dit proces ervaar ik met gemak en passie en ik geniet ervan. Nu en continue. En dan adem je diep in en uit. Dit doe je drie keer achter elkaar. Daarna zeg je: En zo is het, en zo is het en zo is het.

21. Oogbewegingen. Als je in een situatie zit die je niet zo lekker vindt, neem heel even de tijd om aan je situatie te denken. Stel je dan voor dat de situatie anders is, namelijk precies zo als je zou willen dat die situatie was. Bijvoorbeeld: Je bent niet blij dat je in rotweer op de bus staat te wachten. Stel je voor dat het lekker weer is, zorg dat je je daarmee gelukkig voelt en beweeg dan 20 keer met je ogen van links naar rechts. Kijken of je je dan een beetje prettiger voelt!

23. Tellen en zingen. Deze oefening deed ik altijd als ik op een fitnessapparaat stond en cht geen zin had om verder te rennen/te fietsen had. Je linker- en rechterhersenhelft worden om beurten gestimuleerd. Stel je weer in deze vervelende situatie iets gelukkigs voor. Ik zelf stelde me bijvoorbeeld voordat aan de finish mijn vrienden me juichend op stonden te wachten. Ik hield dat blije gevoel vast en telde van 100 terug naar 90. Dan ging ik een kinderliedje zingen. Bij mij was dat: er kwam een boer uit Zwitserland. Ik zong n coupletje en dan ging ik weer verder van 90 terugtellen tot 81. Daarna weer een coupletje van het kinderliedje. Zorgt bij mijzelf voor plezier in fitnessen. Nu dus al bij het opstappen op het apparaat!

24. IRT. Om negatieve emoties los te laten gebruik ik vaak IRT. Er zijn verschillende vormen van IRT. IRT betekent Instant Release Techniek. Ik gebruik meestal een door mezelf verkorte vorm. Het gaat als volgt:

1. Ga in je hoofd naar de situatie die je stress, boosheid, angst of een andere negatieve emotie geeft.
2. Bepaal op een schaal van 1 tot 10 hoe erg je de situatie ervaart.
3. Vraag je zelf : Kan en wil ik deze emotie loslaten?
Het maakt niet uit of je antwoord ja of nee is.
4. Dan vraag je jezelf: Wil ik vrij zijn?
Het antwoord kan niet anders dan ja zijn.
5. Wanneer?
6. Nu!

7. Knip een paar keer met beide handen in je vingers. Zeg of denk: bij iedere knip van mijn vingers laat ik deze negatieve emoties los.

8. Adem diep in en uit en blaas het uit, laat het los.

Hierna kun je alles nog een keer opnieuw doen. Waarschijnlijk is je emotie al wat minder. Dan weer de vragen stellen, knippen, ademen en loslaten. Deze verkorte versie van IRT werkt er goed voor kleine irritaties en kleine emotionele problemen.

25. Soms komen we in emotionele problemen, omdat we, terwijl we bepaalde emoties hebben, gewoon doorgaan alsof er niets aan de hand is. Dit is soms begrijpelijk in werksituaties.
Het is toch zaak om die emoties niet te vergeten en er, zodra je er tijd voor hebt even bij stil te staan. Je gaat dan even rustig zitten en denkt terug aan de emotionele situatie(die je misschien alweer bijna vergeten bent en weggestopt hebt) voel gewoon wat je voelt en waar in je lichaam het zit. Als het nodig is, uit je je emotie nu. Huil maar even of word boos. Altijd beter dan dat het in je weggestopt wordt en je jaren later niet snapt waarom je over het een of ander zo boos wordt of erom moet huilen.

26. Acupunten Je hoeft niet naar de acupuncturist te gaan om wat met acupunctuur punten te doen. Er zijn bepaalde punten in je lijf die met bepaalde emoties te maken hebben. Je kunt bij Roy Martina er van alles over leren (bijvoorbeeld bij een cursus Emotioneel Evenwicht of lees het gelijknamige boek). Laten we nu het frustratiepunt even behandelen. Het frustratie punt zit vlak onder je ogen, recht onder je ogen, op het bot, zeg maar. Je tikt nu met beide wijsvingers, of met duim en wijsvinger van n hand redelijk snel constant door en je zegt daar bij de volgende formule: Ik accepteer mezelf en ik hou van mezelf met mijn frustratie, vanaf de allereerste keer dat ik deze frustratie gevoeld heb en niet heb verwerkt. Ik accepteer deze frustratie en laat hem nu en voorgoed los en vervang die frustratie door een gevoel van vrede en acceptatie. Dan adem je een keer heel diep in en uit.

27. Switch of Karateslag .Dit is een goede hulp als je iets gaat doen en je durft het niet zo goed. Bijvoorbeeld in het openbaar spreken: je zegt hardop: Ik kan heel goed spreken in het openbaar. Tegelijkertijd sla je met de buitenkant van je ene vuist in de palm van je andere hand. Dat doe je drie keer en dan verwissel je van hand. Dat doe je dan een paar minuten, vol kracht en overtuiging en snel de vuisten afwisselend.

Evenwicht

28.Bidoefening. Het aloude gebaar van bidden. je handen voor je borst, handpalmen tegen elkaar, is er n van. Je kunt dit makkelijk dagelijks even doen. Ga zitten met je handen in bidhouding en concentreer je een paar minuten op je ademhaling. Goed voor je!

29. Ontspannen. Maak er een gewoonte van om tussen je werkzaamheden door en als je op de fiets zit of in de auto rijdt, in de trein of waar dan ook van tijd tot tid even te voelen of er delen van je lichaam gespannen zijn. Vaak zal het je ne, je schouders zijn, maar ook wel je buik, je kaken of wat dan ook. Ontspan dan deze lichaamdelen. Doe dat een aantal malen per dag.

30. Aarden. Speciaal voor mensen die wat teveel met anderen meevoelen, die zelfs de emoties van de anderen ongewild oppikken. Je stelt je dan voor dat je voeten wortels hebben en dat ze in de bodem geaard zijn. Je kunt je daarbij ook voorstellen dat er een cirkel om je heen is, waardoor emoties van buitenaf niet binnen kunnen dringen. Ik zou deze oefening niet doen als je niet echt met je medemens mee kunt voelen!

31. Gelukkig zijn. Het allerbelangrijkste voor je gezondheid is je gelukkig voelen. Vooral als je je miserabel voelt: word je daar bewust van en herinner je dat er ook mooie dingen in je leven zijn. Hoe gelukkiger je voelt, hoe gelukkiger je wordt! Ga desnoods aan lachsessies meedoen, lachfilms kijken. Of doe sommige van de hiergenoemde oefeningen. Gelukkig zijn is de sleutel!

32. Meditatie. Leer te mediteren! Van meditatie word je gelukkig, Je krijgt er nieuwe ideen van en nieuwe plannen. En, zelfs als je alleen bent op de wereld, zul je je door meditatie verbonden voelen! Nog steeds moeilijk? Begin dan met mijn gratis geleide meditatie 9 (7 minuten) ontspannen tijdens het werk.

33. Lopen en aarden. Een leuke oefening voor als je het nodig hebt om te aarden. Maak een wandeling en stel je tijdens het wandelen voor dat je een boom bent. Je krijgt je wortels maar met moeite mee tijdens het wandelen. Je zit als het ware aan de aarde vast.

34. Pavlov. Nog een oefening om gelukkig te zijn. Zoals ik al zei: geluksgevoel is het belangrijkste. Doe deze oefening dagelijks drie weken achter elkaar. Ga zitten en herinner je een tijd waarin je gelukkig was, bijvoorbeeld de geboorte van je kind, een diploma dat je gehaald hebt of een verliefdheid. Je kunt je ook voorstellen dat je lekker ergens op het strand ligt. Het gaat erom dat je je nu precies zo gelukkig voelt als toen, dat je je op dit moment intens gelukkig voelt. Dan doe je een bepaalde beweging, die je zelf even vaststelt. Je raakt bijvoorbeeld je oorlelletje aan, of je knipt met je vingers, of je draait een krul in je haren. Het maakt niet uit wat, als je maar drie weken lang hetzelfde doet. Tijdens de oefening blijf je het geluksgevoel houden en probeer het zelfs sterker te maken. Dit doe je een paar minuten, elke dag. Na die drie weken zul je merken dat als je aan je oorlelletje komt, met je vingers knipt, of een krul in je haren draait dat dan het geluksgevoel dat meteen over je heen komt. Het kan mogelijk zijn dat je pavlov-reactie na een tijd niet meer zo goed werkt, dan doe je de oefening opnieuw drie weken lang.

Dat waren de 34 tips.

Om zoveel mogelijk baat bij deze tips te hebben, kies je iedere dag een paar tips uit en die voer je dan ook uit. Sommige moet je langer dan een dag volhouden. Waarschijnlijk kom je er achter welke tips het beste bij je passen en waar je het meeste profijt van hebt. Blijf wel het boekje in de buurt houden en blijf toepassen!

SUCCES!
LIEFYA

Copyright Liefya
Amsterdam, 2008

Geen enkel deel uit deze uitgave mag gekopieerd worden of anderszins vermenigvuldigd worden. Het boekje mag wel in zijn geheel weggegeven of verkocht worden.

Voor meer informatie en achtergronden zie:

http://www.zonderGEKheid.nl

Wil je de nieuwste versie van 34 tips?
Klik dan hier: http://www.zonderGEKheid.nl/inschrijven


 

 


 


View My Stats