eiwitten - gezonde voeding - het geheim om af te vallen en een betere weerstand te krijgen


logo.jpg (7231 bytes)

Google
Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Teveel eiwitten


Veel moderne diŽten promoten het eten van eiwitten ipv koolhydraten. Voor het gemak wordt alleen even vergeten wat daarvan de schade op lange termijn kan
zijn voor bijvoorbeeld de nieren en de verzuring van je bloed.

Een "eiwitrijk dieet" kan het lichaam aantasten door:

  • de zuurtegraad van het bloed te verhogen, wat mogelijk kan leiden tot bepaalde degeneratieve en auto-immuunziekten, en wat negatieve gevolgen heeft voor de celstofwisseling, zoals een verlaagde energieproductie, vochtophoping en oedemen en een mogelijke verhoging van de productie van vrije radicalen.
  • toxische residuen op te stapelen in het lichaam. In tegenstelling tot sommige vitamines die ons lichaam kan stockeren voor later gebruik, kan overtollig eiwit (d.w.z. niet goed verteerd eiwit of teveel aan eiwit) niet gestockeerd worden. Het afval dat geproduceerd wordt samen met hun afbraak eist veel van de lever en de nieren. Vermoeidheid, overbelasting van het spijsverteringsstelsel en grotere gevoeligheid voor allergieŽn zijn mogelijke effecten.
  • de accumulatie van urinezuur dat gevormd wordt in de gewrichten, bij het verteren van eiwitten. Dit verhoogt het risico op ontstekingen zoals jicht en artrose. een groter verlies aan mineralen uit het lichaam, zoals magnesium, zink, ijzer en calcium.

Een uitgebreid artikel over dit probleem kun je hier vinden. Dit artikel van Lyra Alves is zeer de moeite waard en geeft uitgebreide informatie over de risico's van overdadig eten van eiwitten.


Terug naar het hoofdmenu

 

Thema sites
Glycemische index
Plaatsnaam
Romantiek
Spijsvertering
Vindplaats
Winkelen
Zoekgids

 


View My Stats