codes op een ei


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Opbouw code op een ei


XX-YY-1234567

 

XX = Code 0-3

Code 0 - Biologische eieren

Biologische eieren komen van hennen die in stallen worden gehouden met maximaal zes dieren per m2. De ruimte voor uitloop buiten moet minstens 4 m2 per leghen zijn. Andere voorschriften zijn onder meer dat de kippen grotendeels biologisch voer moeten krijgen en dat het niet is toegestaan om de snavels te behandelen.

Code 1 - Vrije uitloop eieren

Kippen met vrije uitloop hebben de hele dag toegang tot een buitenverblijf. Op de uitloopvlakte die grotendeels begroeid moet zijn, staat ieder dier minimaal 4 m2 ter beschikking. Voor de stal geldt als eis tenminste n vierkante meter per negen leghennen.

Code 2 - Scharreleieren

Scharreleieren komen van leghennen die worden gehouden in zogeheten scharrelstallen, waarbinnen de dieren zich vrij kunnen bewegen. Er ligt strooisel op de grond en ook zijn legnesten aanwezig, waarin de hen ongestoord haar ei kan leggen. In een scharrelstal mogen maximaal negen legkippen per m2 worden gehouden.

Code 3 - Kooi ei (bioindustrie)

Binnen een grote stalruimte leven drie tot vijf legkippen per kooi. Ieder dier heeft de beschikking over minimaal 550 cm2 vloeroppervlak. De vloer van de kooien bestaat uit een licht hellend draadgaas waarover de eieren na het leggen in de richting van een verzamelband rollen. (Veel bedrijven schakelen over op aangepaste kooien, waarin de kippen beschikking hebben over legnesten, zitstokken en een scharrelruimte. Vanaf 2012 zijn deze aangepaste kooien verplicht en mogen de huidige kooien niet meer gebruikt worden.)YY = Land herkomst, dus bijv NL

1234567 = Nummer van de boerderij

 


Foute bedrijven

Sinds 2003 voert Wakker Dier met succes actie via de legbatterij. De supermarkten verkopen helemaal geen losse legbatterij-eieren meer, en inmiddels worden al in verschillende koekjes, sauzen en andere producten scharreleieren gebruikt.

Helaas zijn er toch nog steeds bedrijven die nog altijd legbatterij-eieren verwerken:

  • Calv
  • Johma
  • Zaanse Mayonaise

http://www.wakkerdier.nl/legbatterij/foute_bedrijven.php


Video - Leben und Sterben fr die Eierindustrie


 

 


 


View My Stats