logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Darmklachten,
en de epidemie van parasitaire infecties


Saskia van As, arts

De onbekendheid met darmparasieten

Het boek Darmklachten is in januari 2005 uitgekomen. De redenen om dit boek te schrijven is de onbekendheid met de darmparasieten. Bevolkingsonderzoek in Nederland stelde vast dat meer dan 25% van de mensen in Nederland eencellige darmparasieten bij zich draagt. Onderzoek toonde aan dat patiŽnten die de huisarts bezochten voor allerlei aandoeningen zelfs voor 40% drager is. Op basis van deze cijfers kan worden gesteld dat meer dan vier miljoen mensen in Nederland zijn besmet met eencellige darmparasieten.

De twee dikke-darmparasieten die in Nederland het meeste voorkomen, zijn Dientamoeba fragilis en Blastocystis hominis . Zij veroorzaken buikpijn, misselijkheid en brijige ontlasting, en ook vermoeidheid, huiduitslag, gewrichtsklachten en haaruitval.

Dientamoeben veroorzaken vooral bij kinderen buikpijn en huiduitslag.

Dientamoeba fragilis

image002.gif (3091 bytes)

Dientamoeba fragilis is een schadelijke parasiet die aan de aandacht ontsnapt. Uit bevolkingsonderzoek blijkt dat de 26% huisartsenbezoekers besmet zijn met deze organismen. Deze parasieten zijn schadelijk en de dragers moeten behandeld worden. Dientamoeben zijn al na 15 minuten niet meer in de ontlasting te vinden. Om deze parasieten toch te kunnen aantonen, wordt de ontlasting ‘gefixeerd’. Deze test heet triple faeces test, TFT, en wordt in tal van laboratoria uitgevoerd. Het is geen standaard test, de arts kan de TFT aanvragen, en zolang dit niet gebeurt, blijft Dientamoeba fragilis een onbekende ‘gast’.

Blastocystis hominis

image004.gif (2644 bytes)

Blastocystis hominis kan wťl worden aangetoond via standaard parasitair onderzoek. Omdat de parasiet tot de groep onschadelijke darmbewoners wordt gerekend, wordt er zelden verband gelegd tussen deze klachten en de aanwezigheid van de parasiet. Toch zal Blastocystis hominis, al in de negentiende eeuw beschouwd als een lastig organisme dat tal van klachten veroorzaakt, bij een derde van de besmette personen klachten veroorzaken. Deze parasiet kan klachten, variŽrend van een enorm opgezette buik tot misselijkheid en buikpijn, veroorzaken. Uit bevolkingsonderzoek in Nederland bleek dat deze parasiet werd aangetroffen bij 37% van huisartsbezoekers. De parasiet is moeilijk weg te krijgen. Slachtvee en huisdieren blijken gevoelig te zijn voor deze parasiet, en dit zou enige bezorgdheid kunnen geven, want sommige onderzoekers vinden bij wel 70% van de bestudeerde honden Blastocysten

 

Een kenmerk van besmetting met dikke-darmprotozoa is:

Wisselende ontlasting: vaak normale ontlasting of zelfs verstopping en om de 5 tot 10 dagen een brij.

Risicogroepen

Mensen die (beroepsmatig) in aanraking komen met ontlasting van anderen hebben een verhoogde kans op een infectie. Dit geldt voor het verzorgende personeel van ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. In psychiatrische inrichtingen lopen verzorgers nog meer risico want de bewoners hebben vaak hoge infectiescores. Darmparasieten kunnen worden overgedragen door een luier te verschonen; vandaar dat mensen die baby’s verzorgen en medewerkers van peuterspeelzalen extra moeten oppassen. Personeel van luchthavens en schepen moet bedacht zijn op besmettingsgevaar. Ook loodgieters, toiletjuffrouwen, vuilophalers en mensen die wegen schoonmaken, lopen een risico. Asielzoekers hebben vaker dan gemiddeld parasieten. Seksueel actieve homoseksuele mannen zijn vaak besmet.

Schimmels: bij een Candida vondst moet ook naar parasieten gezocht worden.

Bij 64% van de mensen met een schimmelbelasting worden protozoa in de darm aangetroffen.

Hechting

Zolang de parasiet zich niet bindt aan het slijmvlies, ontstaat er geen schade en merkt men niets van hun aanwezigheid. Schade ontstaat door binding. Uit de slijmvliezen steken miljarden takjes, die dienen als receptor, ook parasieten maken gebruik van speciale membraanreceptoren. Tal van factoren bepalen of parasieten zich kunnen hechten.

Door een gezonde flora krijgen parasieten niet veel kans zich aan het slijmvlies te hechten. Bovendien hechten darmbacteriŽn zich ook aan direct aan darmparasieten. De gunstige Escherichia coli bijvoorbeeld bindt zich zo sterk aan Entamoeben dat de parasiet geen kans krijgt om zich aan het slijmvlies te hechten. Lactobacillen maken stoffen die binding van parasieten aan de darmwand weer ongedaan maakt.

 

Receptoren.

De grootste ontdekking van de laatste jaren is de belangrijke functie van essentiŽle suikers: suikers die het lichaam niet aanmaakt, maar die in de natuur rijkelijk aanwezig zijn. Deze suikers zorgen voor celcommunicatie en functioneren als receptoren. Zij bevatten grote geheimen want zij kunnen letterlijk miljoenen verschillende specifieke codes vormen.

Mucines, slijmmoleculen, vormen takjes, receptoren, die zijn opgebouwd uit essentiŽle suikers zoals mannose, glucosamine en sialinezuur en fucose. Zaden, paddenstoelen en zeewier zijn rijk aan vezels en ook aan essentiŽle suikers. Men is nog maar net begonnen te ontdekken hoe complex hun werking is. Consumptie van deze voeding remt niet allen hechting van parasieten, het beschermt het hart en geneest hyperinsulinaemie.

 

Hyperinsulinaemie

De meeste mensen die een paar ponden (of meer) vet rond het middel vasthouden, zullen te hoge insulinespiegels van het bloed hebben (een hyperinsulinaemie). Dit probleem blijft vaak verborgen want insulinespiegels worden zelden of nooit gemeten; men gaat voor de diagnose diabetes meestal op de bloedsuikers af.

De Amerikaanse hartstichting stelt dat een stijging van insuline de belangrijkste factor is voor hart- en vaatziekten. Zij schrijven dat diabetes II dan ook moet worden gezien als een ziekte van het hart- en de bloedvaten, waarbij verhoging van bloedsuikers pas laat optreedt.

Het eerste teken van diabetes II is een stijging van insuline. Dit wordt veroorzaakt door overconsumptie van koolhydraten.

Hoge insulinespiegels veroorzaakt overgewicht, een van de belangrijkste medische problemen waar wij de afgelopen jaren mee worden geconfronteerd.

Het westerse dieet bevat te veel koolhydraten. Twee boterhammen bevatten 65 gram glucose en een ons rijst (ook zilvervliesrijst) bevat 72 gram glucose.

De hechting van schadelijke cellen, parasieten en kankercellen wordt gestimuleerd door hoge insulinespiegels. Koolhydraten moeten daarom sterk worden beperkt, men bereikt dit door brood te vervangen door biogarde, sojaproducten, groenten, zaadjes en eiwitten zoals vette vis.

Behandeling

Het wordt geadviseerd om Dientamoeba fragilis en Blastocystis hominis naast dieetaanpassingen met reguliere parasietdodende medicatie te behandelen.

Triple Faeces Test, TFT: Veel streeklaboratoria en academische ziekenhuizen voeren deze test uit. De huisarts kan de test aanvragen.

Saskia van As, heeft een praktijk in de natuurgeneeskunde te Hilversum.

www.praktijkvanas.nl

Darmklachten is een uitstekend en praktisch boek zowel voor mensen met darmklachten als overgewicht.

image006.jpg (5938 bytes)

 

Titel: Darmklachten
Omvang: 248 pagina's
Uitvoering: paperback
Formaat: 15 x 23 cm Prijs: € 19,50 (incl. BTW)


Bestelformulier
 


Bestelformulier

Boektitel

Prijs

Darmproblemen - Saskia van de As

Portokosten = 3 euro

19.50 euro


Prijs is inclusief 6% btw

 

Naam
Adres
Postcode
Plaats
Telefoon
Email adres

 
E
ventuele vragen of opmerkingen

 

Werkt het formulier bij u niet ? Email ons dan rechtstreeks

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

Zeekoraal kan maag- en darmontstekingen aanpakken

Een stof gevonden in koraal kan mogelijk een oplossing bieden tegen gastroenteritis (maag- en darmontstekingen). De Engelse onderzoekers testen het feline calicivirus en murine norovirus waren door het stoffen uit het koraal niet meer in staat te groeien. Alleen in Engeland gaat het om 1 miljoen mensen per jaar die te maken krijgen met deze ziekte.

http://www3.imperial.ac.uk/newsandeventspggrp/imperialcollege


 

 

Thema's

Het hoofdmenu
Nieuws
Mijn weblog
Zoek op onderwerp


100% Fruitreep
Acerola superbes
Acne
Adhd
Afname van mineralen
Afvallen
Afvallen 2
Allergie
Alzheimer - Dementie
Amalgaam
Antikanker dieet
Anti-oxydanten
Anti-oxydanten top20
Artritis
Artrose
Aspartaam
Astma
Autisme
Boeken gezondheid
Borstkanker
Borstvoeding
Broccoli
Candida
ChemicaliŽn
Cholesterol
Cholesterol mythe
Chlorella
Co-enzym Q10
Daglichtlampen
Darmkanker
Depressie
De ziekte ME
Dieet & afvallen
Doodmoe ?
Eczeem
Ei hoort er wel bij
Elektroallergie
E621 - Vetsin
Farmacie
Fatale vetten
Fluor
Fructose
Fructose intolerantie
Geharde oliŽn
Gehydrolyseerd eiwit
Gezond eten 1
Gezond eten 2
Gezonde vetten
Goede boeken
Goed voor hart/bloedvaten?
Groente Top 10
Griep
Griep - verkoudheid
Groene thee
GSM / DECT ellende
Hart
Hoge bloeddruk
Hooikoorts
Huidproblemen
Kanker
Keelontsteking

Kefir

Koffie & caffeÔne
Koolhydraten
Lichttherapie
LuteÔne
Magnetron
Melk sprookje
ME (CVS)
ME en CGT

Migraine
Multiple sclerose

Nachtwerk
Olijfolie
Olijfolie 2
Omega 3
Omega 3 werking
Omega 6
Ontstekingen/infecties
Onsterfelijkheid
Osteoporose
Overgewicht waarom?
Prostaatkanker
Roken
SC darm Dieet
Schijf van vijf
Selenium

Slaapproblemen
Smaak maakt dik ?
Soja gezond?
Spiritualiteit
Spirulina Zee alg
Statines
Statines II
Stevia
Stoelgang
Stress
Suiker = gif
Suikerziekte
Superalgen
Tarwegras
Tarwekiembrood

Tarwekiem olie
Tomaat
Transvetzuren
Umts problemen
Vermoeidheid
Vervuiling
Verzuring
Vetarm = slecht
Vitamine C
Vitamine C dossier
Vitamine D

Voeding bij kanker
Voedingscentrum
Voedingsindustrie
Waarom ziek?
Water = levenskracht
Zink
Zoet maar dodelijk
Zonlicht = noodzaak !
Zuurdesem
Zware metalen
Meer..... 


View My Stats