logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Darmflora-analyse


Door het boek van Saskia van As mbt darmflora problemen veroorzaakt door bijvoorbeeld parasieten kwam ik op de site van MGlab terecht die specifieke testen kan doen op het gebied van je darmflora. Ik heb hun om meer informatie gevraagd en onderstaande informatie ontvangen.

Heb je net een antibiotica kuur achter de rug kijk dan sowieso eens naar een goede probiotica, en dan bedoel ik niet al die dure toetjes in de supermarkt maar een echte probiotica produkt zonder dat dat weer allerlei toevoegingen bij zitten.

Er is behoorlijk verschil qua aantal bacteriestammen en hoeveelheid bacteriŽn. Zelf gebruik ik VSL 3 die je via de apotheek kunt bestellen maar die je wel in de koelkast moet bewaren. Deze bevat 8 stammen en maar liefst 450 miljard bacteriŽn per zakje. Ik had eerder een ander merk maar die bevatte maar 1 miljard bacteriŽn. Dus even goed rondkijken als je gaat shoppen.

Ron


Darmflora-analyses en aanvullende screening bij chronische (darm)klachten.  
 
Wat is een darmflora-analyse?

Door geavanceerde technieken kan MGlab met grote nauwkeurigheid bacterie aantallen vaststellen. MGlab richt zich het aantonen van bacterieel DNA. Naast klassieke kweken zijn deze technieken noodzakelijk, want bij analyses van de darmflora komt veel kijken. Kweken is niet eenvoudig. Om te beginnen overleven lang niet alle bacteriegroepen de verzending per post.

Het aantonen van pathogene bacteriŽn kent veel beperkingen, zelfs bij gebruik van speciale verzend kits vindt overleeft slechts de helft van Salmonella, Shigella en Yersinia het transport, en nog geen 10% van de Campylobacter jejuni (2). Een tweede beperking zijn de kweekplaten. De voedingsbodem waarop de bacteriŽn worden gekweekt, is vaak niet specifiek, waardoor er tal van bacteriŽn op de groeien. Wetenschappelijke studies geven aan dat bacteriŽle herkenning via een kweek lang niet altijd mogelijk is, dit maakt gebruik van gentechniek noodzakelijk(1).

Een belangrijke beperking is dat een groot deel van de flora niet te kweken is, zelfs de aŽrobe bacteriŽn zoals E.coliīs zijn slechts voor 1% te kweken. BacteriŽn kennen per soort een grote variatie. Zo zijn er bijna 30 verschillende Lactobacillen. Zo groeit L.casi alleen bij 37ļC en L.rhamnosus ook bij 43ļ C. Niet alle Lactobacillen verdragen zuurstof en groeien beter onder anaŽroob omstandigheden (1). MGlab houdt hiermee rekening en kweekt onder verschillende omstandigheden, wanneer dat niet gebeurd krijgt me te lage waarden.
 
_image002.gif (3461 bytes)

AnaŽrobe flora: De ontlasting bevat bij benadering 10 (11) bacteriŽn per gram, deze zijn bijna allemaal anaŽroob: meer dan 99,9% van de darmbacteriŽn verdraagt geen zuurstof. Het grootste deel van de anaŽrobe bestaan uit BacteroÔdes, Clostridia, EubacteriŽn en Bifidobacteria. Tijdens de darmpassage verliezen deze bacteriŽn hun vitaliteit en afsterven af bij contact met de zuurstofrijke buitenlucht. Slechts een deel overleeft de 24 uur die verstrijkt voordat de ontlasting het laboratorium bereikt, zelf wanneer er een anaerooob transport medium wordt gebruikt.

Publicaties geven aan dat BacteroÔden vrij goed overleven, 10 - 36% is levensvatbaar na 24 uur bij anaŽroob transport. Van de 50 verschillende BifidobacteriŽn bereiken lang niet soorten het laboratorium: B. longum and B. infantis blijken altijd aanwezig te zijn (in aantalen van 103) terwijl de grootse groep B. adolescentie meetstal geheel is afgestorven (7).

Gentechniek toont aan dat ontlasting gemiddeld 107-8 per gram B. adolescentie bevat, door het wegvallen van deze groep zal een kweek altijd te lage waarden leveren. Clostridia soorten vormen een van de grootse bacteriegroepen en behoren tot de normale flora; zelfs wanneer er gebruik wordt gemaakt van anaŽrobe verzendmateriaal bereikt 1 tot 10% bacteriŽn. Clostridia verdragen contact met de lucht slecht, er is dan ook slechts een fractie aanwezig is wanneer het transport in gewone buisjes plaats vindt (3). 

Gentechniek toont aan dat de waarden voor Clostridia rond de 109-10 per gram ontlasting liggen, en dus in veel groter aantallen aanwezig zijn dan een gewone kweek doet vermoeden. Sommige Clostridia types zijn schadelijke. Bij patiŽnten met diaree kan MGlab - op aanvraag - de toxines van Clostridia difficile worden bepaald. MGlab gebruikt de gentechnieken in eerste instantie op het aantonen en kwantificeren van de anaŽrobe flora. In een later stadium ook aŽrobe bacteriŽn groepen via DNA herkenning worden bepaald.
 
Aanvullende testen: Het totaal pakket maakt de diagnostiek van darmpathologie niet alleen breder, het geeft de patiŽnt sneller uitsluitsel over de aard van de klachten.

a. Calprotectine: een gevoelige test waarmee de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en irritatie van de darmwand door gebruik van NSAID pijnstillers kan worden aangetoond. De test kan ook positief zijn bij carcinomen.

b. M2PK test op coloncarcinoom, al of niet aan te vragen in combinatie met de occult bloedtest.

c. T-transglutaminase, fecestest op glutenallergie.

d. Giardia lamblia en Cryptosporidia spp. eencellige darmparasieten.
Cryptosporidium is voor sommige een minder bekende parasiet. Beknopte informatie vindt u op de homepage van de MGlab-website en uitgebreide informatie als advies. Er zijn niet veel medicijnen waarmee deze parasieten kunnen worden bestreden en MGlab heeft daarom op basis van literatuurstudie, in overleg met Chinese artsen, een Chinese kruidenformule samengesteld.
 
Wanneer vraagt men testen aan?

Veel mensen hebben een dunne of brijige ontlasting, dit kan duiden op infectie, allergie, te veel zetmeel in het dieet of een verteringsprobleem.
 
Diagnostische vragen:
- Wanneer zijn de klachten begonnen?
- Eencellige darmparasieten:
- Plotseling begonnen en een wisselend patroon.
- Is er jeuk, een opgezette buik, misselijkheid, vermoeidheid?
- Is er een relatie met bezoek aan het buitenland?            
- Zijn er andere familieleden met klachten?                     
- Is er een risico beroep?
> TFT en ontlasting onderzoek op eencellige parasieten.
> MGlab onderzoek op Giardia lamblia en Cryptosporidia.

Ook is bij een wisselende ontlasting vooral bij ouderen een onderzoek op darmkanker te overwegen.
 
BacteriŽle infectie:
Een bacteriŽle infectie kan acuut beginnen, soms na een zg. voedselvergiftiging. Infectie met Shigella, Salmonella of Campylobacter kan chronisch worden. Dit kan in in MGlab en in een regulier microbiologisch laboratorium worden getest. Overgroei van pathogene darmflora na gebruik van antibiotica.
 
Zijn er voedselallergieŽn?    
Heeft men ooit een relatie bemerkt met voedsel, is er hooikoorts of eczeem? Komt er coeliakie voor in de familie? serum en fecestest op gluten.

Is melk een probleem?
ademtest voor lactose intolerantie
Uitproberen eliminatiedieet 

Medicijngebruik.
Zijn de klachten begonnen of toegenomen na het gebruik van een nieuw medicijn? De bijsluiter kan hierover ook informatie verstrekken.
 
Aanvragen. Artsen en therapeuten kunnen Darmflora Analyses aanvragen bij MGlab. Aanmelden als aanvrager kan via de website.
 
Uitslagen ontvangt men via post en website. De uitslagen worden per post naar de aanvrager verstuurd. Daarnaast biedt MGlab de mogelijkheid om via de beveiligde website www.mglab.nl de uitslagen te ontvangen. Elke aanvrager krijgt een unieke persoonlijke code plus een wachtwoord, waarmee kan worden ingelogd.
 
Adviezen. De uitslagen die via de website worden aangeboden, zijn gekoppeld aan achtergrondartikelen en adviezen. Deze adviezen mogen worden uitgeprint en meegegeven aan de patiŽnt – onder behoud van copy right van MGlab.
 
 
Referenties:
1 .Ballongue J. Technical problems related to in vitro study of colon flora. Scand J Gastroenterol Suppl. 1997;222:14-6
2. Weese JS, Staempfli HR, Prescott JF.Survival of Clostridium difficile and its toxins in equine feces: implications for diagnostic test selection and interpretation. J Vet Diagn Invest. 2000 Jul;12(4):332-6
3.  Perry JL.Assessment of swab transport systems for aerobic and anaerobic organism recovery. J Clin Microbiol. 1997 May;35(5):1269-71.
4. Mundy LS, Shanholtzer CJ, Willard KE, Peterson LR.An evaluation of three commercial fecal transport systems for the recovery of enteric pathogens. Am J Clin Pathol. 1991 Sep;96(3):364-7.
5 .Wilkins TD, Anaerobic specimen transport device.Jimenez-Ulate F.. J Clin Microbiol. 1975 Nov;2(5):441-7.
6. Wells JG, Morris GK.Evaluation of transport methods for isolating Shigella spp. J Clin Microbiol. 1981 Apr;13(4):789-90.
7. Ben-Amor K, Heilig H, Smidt H, Vaughan EE, Abee T, de Vos WM. Genetic diversity of viable, injured, and dead fecal bacteria assessed by fluorescence-activated cell sorting and 16S rRNA gene analysis. Appl Environ Microbiol. 2005 Aug;71(8):4679-89.


 

 

Thema's

Het hoofdmenu
Nieuws
Mijn weblog
Zoek op onderwerp


100% Fruitreep
Acerola superbes
Acne
Adhd
Afname van mineralen
Afvallen
Afvallen 2
Allergie
Alzheimer - Dementie
Amalgaam
Antikanker dieet
Anti-oxydanten
Anti-oxydanten top20
Artritis
Artrose
Aspartaam
Astma
Autisme
Boeken gezondheid
Borstkanker
Borstvoeding
Broccoli
Candida
ChemicaliŽn
Cholesterol
Cholesterol mythe
Chlorella
Co-enzym Q10
Daglichtlampen
Darmkanker
Depressie
De ziekte ME
Dieet & afvallen
Doodmoe ?
Eczeem
Ei hoort er wel bij
Elektroallergie
E621 - Vetsin
Farmacie
Fatale vetten
Fluor
Fructose
Fructose intolerantie
Geharde oliŽn
Gehydrolyseerd eiwit
Gezond eten 1
Gezond eten 2
Gezonde vetten
Goede boeken
Goed voor hart/bloedvaten?
Groente Top 10
Griep
Griep - verkoudheid
Groene thee
GSM / DECT ellende
Hart
Hoge bloeddruk
Hooikoorts
Huidproblemen
Kanker
Keelontsteking

Kefir

Koffie & caffeÔne
Koolhydraten
Lichttherapie
LuteÔne
Magnetron
Melk sprookje
ME (CVS)
ME en CGT

Migraine
Multiple sclerose

Nachtwerk
Olijfolie
Olijfolie 2
Omega 3
Omega 3 werking
Omega 6
Ontstekingen/infecties
Onsterfelijkheid
Osteoporose
Overgewicht waarom?
Prostaatkanker
Roken
SC darm Dieet
Schijf van vijf
Selenium

Slaapproblemen
Smaak maakt dik ?
Soja gezond?
Spiritualiteit
Spirulina Zee alg
Statines
Statines II
Stevia
Stoelgang
Stress
Suiker = gif
Suikerziekte
Superalgen
Tarwegras
Tarwekiembrood

Tarwekiem olie
Tomaat
Transvetzuren
Umts problemen
Vermoeidheid
Vervuiling
Verzuring
Vetarm = slecht
Vitamine C
Vitamine C dossier
Vitamine D

Voeding bij kanker
Voedingscentrum
Voedingsindustrie
Waarom ziek?
Water = levenskracht
Zink
Zoet maar dodelijk
Zonlicht = noodzaak !
Zuurdesem
Zware metalen
Meer..... 


View My Stats