logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Consumeren
- de andere kant van de medaille


Koop ! …vertelt de reclame U dwingend op zelfverzekerde toon

Het geluk bevindt zich in het ballet van de winkelkarren.

Wij zijn niet naÔef en weten erg goed dat we gestimuleerd worden om zoveel mogelijk te kopen. In Zwitserland, net zoals in alle zogeheten ontwikkelde landen zijn de markten verzadigd: er zijn teveel producten voor een massa potentiŽle consumenten die zich niet met hetzelfde ritme vermeerderen. Dus de consumptiemaatschappij voegt zich naar de geest van de tijd om te kunnen blijven slagen. De marketingtechnieken verfijnen.

Morgen in de supermarkt.

Een koelkast -online- die ontbrekende producten doorgeeft aan uw supermarkt, een doorschijnend waterplateau om een aangename ambiance te creŽren : welkom bij www.echangeur.fr. De locatie waar supermarktketens en distributeurs de allernieuwste technische mogelijkheden komen observeren, waarmee de verkooppunten ingericht kunnen worden. De diverse ketens worden geconfronteerd met een steeds strakker te halen omzet. De oorzaak hiervan zijn de harddiscounts, de grote ketens gespecialiseerd in tuinieren, elektronica of sport, maar ook de veranderde houding van de consument: de -zappers-.

Jean Prťvost, strategisch consulent legt het ons uit:
Vroeger zeiden we tegen de consument: u consumeert wat ik u zeg te consumeren. Er was een soort standaardgebeuren van de dingen. Vandaag de dag heeft de consument zin om autonoom, vrij te zijn. Hij programmeert zijn leven niet meer zoals - men - graag zou willen dat het geprogrammeerd zou zijn. 's Morgens weet de consument vaak nog niet wat hij 's avonds zal gaan doen. Voor de verplichte boodschappen wil hij minder tijd uitgeven; voor de niet-verplichte boodschappen - bijvoorbeeld een goede vis uitzoeken - wil hij graag alle tijd nemen.

Jean Prťvost neemt ons mee naar een winkel die is ingericht naar de tijd die de klant wil besteden: aan de zijkant bevinden zich de standaard etalages en bij de vis- en kaasafdeling krijgt de klant indien gewenst een persoonlijke service: een service waar een verkoper de klant vriendelijk informeert in plaats van dat de verkoper vrij agressief de klant aanvalt met de woorden 'wat wenst u (nog meer)'.

Behalve de gekozen tijdsbesteding per product is de andere problematiek de veiligheid. De consument is gekleed met angst: gekkekoeienziekte, vogelgriepvirus, aanslagen. Het hoofdwoord van de commerciŽle activiteiten wordt: veiligheid.

Jean Prťvost : veiligheid is niet alleen leven in een bunker uitgerust met alarmsystemen. Het is : ik voel me ergens goed, ik voel met op mijn gemak in mijn omgeving, wat inhoudt dat ik de kleuren om me heen bekijk, het soort tegels op de vloer, de presentatie van de afdelingen en het gebruik van licht.

Maar voor onze specialist staat de verandering van de toekomst voor de deur. De supermarkt zal altijd bestaan, maar deze gaat zich ontwikkelen. Er zullen agrarische supermarkten komen, waar de kwekers en de boeren zelf hun producten gaan aanleveren op desbetreffende afdelingen. Er zullen speciale etnische supermarkten komen, met voedsel uit de gehele wereld. Harddiscounts zullen zich gaan specialiseren in groenten en fruit, overig vers, etnische producten etc. Wijksupermarkten komen weer terug; de plek waar u snel uw boodschappen kunt doen. Steeds meer boodschappen zullen via Internet besteld worden.
De Hypersupermarkten zullen de komende jaren 1/3 van hun omzet gaan verliezen.

Bovengenoemde evolutie is al in gang gezet. In Parijs is al in meer dan 100 supermarkten voorzien dat ze volgens het Britse model < Snacking & Shopping > zullen gaan werken. De grote mode van dit moment: een sympathieke omgeving die een veilig gevoel geeft en die een duidelijke leesbaarheid van alle producten en afdelingen garandeert met als doel het leven te vergemakkelijken.

Observaties bij u thuis.

Een jonge moeder met 2 kleine kinderen leent zich voor een micro-etnologisch onderzoek over voeding. Dit houdt in dat de persoon die de vragen stelt ook daadwerkelijk in de keuken van de familie gaat kijken (lees: de kastjes opentrekt, de koelkast idem) om te ontdekken hoe het gezin zich voedt. Het kwalitatieve, semi -directieve onderzoek van 1 uur legt de voedingsgewoonte van de familie vast. Motieven waarom een consument doet wat hij doet dienen bloot te worden gelegd.

De enquetrice werkt voor een bureau wat sinds zo'n 20 jaar de grote merken advies geeft. Danielle Rapoport, psycho-socioloog en directrice van DRC legt het ons uit: ''ik ben een intermediair tussen de consument en het bedrijf; zo goed mogelijk luisteren naar de consument is uiteindelijk bedoeld voor de consument. Zij geven aan wat ze wensen van bedrijven, dus ook welke strategie de bedrijven het beste kunnen ontwikkelen en welke ideeŽn het beste uitgewerkt kunnen worden in termen van nieuwe producten".

Om zoveel mogelijk gegevens te verkrijgen heeft het bureau vele methoden; o.a. interviews met groepen mensen om zo ideeŽn te laten ontstaan of het consulteren van experts uit alle hoeken van de wereld.

Deze micro-etnologische onderzoeken worden gedaan bij vrijwilligers en geselectioneerde personen. Is deze methode niet een beetje te opdringend ? Danielle Rapoport antwoordt: ''men dient te weten dat alle mensen graag over zichzelf en over hun leven praten. Zij hebben niet vaak de mogelijkheid daartoe. Wij zeggen ze ook: hoe duidelijker u aangeeft wat u wilt, hoe meer u producten zult gaan aantreffen die passen bij uw behoeften".

Maar waarom is het nodig zo ver te gaan tijdens deze onderzoeken ?
Antwoord: de consument is veranderd: hij is expert, veeleisend en ook zeer intelligent. Hij weet te kiezen, hij weet wat een echte aanbieding is of wat een goed product is. Er is over het algemeen weinig inkomen, dus de consument koopt zeer bewust (het geld kan maar 1x uitgegeven worden), dus het aanbod van de winkel dient zo goed mogelijk aangepast te worden aan de wens van de consument.

Veel merken begrijpen niet meer goed hoe de consument gaat handelen: de consument is zeer veelzijdig, hij weet z'n woordje te zeggen en daar heeft de hoogte van het inkomen weinig meer mee te maken'. De bedrijven hebben dit goed begrepen: middels een perfecte klantenservice, gratis informatienummers etc. wordt de consument op alle niveaus betrokken bij de creatie van het nieuwe product.

Brainstore, de ideeŽnfabriek.

14h00, start van de storm in de hersenen oftewel < brainstorming > genoemd.
Over 4 uur vertrekt de directeur van Nectaflor, Ulrich Gruenig met 10 ideeŽn om een nieuw product te ontwikkelen. Markus Mettler, directeur van Brainstore in BIENNE vertelt ons hoe de nieuwe ideeŽn ontstaan: ''allereerst rent men, het heet een brainrace, een wedstrijd waarbij diegene met de meeste ideeŽn een kleine prijs wint. Al rennende worden kleine delen van de hersenen gestimuleerd, dat gebeurt niet zittend om een tafel. De deelnemers noteren op die tafel wat de gezonde dingen in het leven zijn".

Markus Mettler brengt ons bij de 2e etappe van de wedstrijd: "'hier werkt men met verschillende materialen om de reflexie te stimuleren. Daarna zetten we mensen bij elkaar die niet met elkaar samenwerken. Het aspect van aanraken van materialen stimuleert delen van de hersenen op een andere manier dan wanneer men met elkaar discussieert.

''Bedrijven komen hier om alternatieven te vinden die de langzame, harde en frustrerende innovatie binnen hun eigen bedrijf vervangen. Managers zijn teveel bezig met cijfers, theorie, experts, zonder te luisteren naar hun emoties. Zij zien de glimlach niet meer van de consument op het moment dat deze het product voor de eerste keer ziet".

Markus Mettler voegt toe: '' pubers zijn altijd aanwezig bij dit proces: zij doden nog geen ideeŽn met zinnen zoals: dat loopt nooit, dat hebben we al geprobeerd, dat is te duur, niemand gaat dat gebruiken. Zij omhelzen alles wat nieuw is met groot enthousiasme". De specialisten van Brainstore doen ook mee. Deze ideeŽntechnici beoordelen het totale proces door te oriŽnteren op reflexie, te kijken en door de ideeŽn en reacties op het ! moment dat ze geuit worden te ontvangen.

Markus Mettler kondigt de volgende etappe aan: ''nu is het moment van de ingeving gekomen : eerst hadden we duizenden ruwe ideeŽn. In deze fase zoeken we alleen de ideeŽn uit die goed zijn. We hebben al zo'n 100 ideeŽn per persoon die we als goed beoordelen".

Het verwachte moment komt: de technici van Brainstore hebben 10 ideeŽn van de deelnemers uitgekozen die ze gaan presenteren aan de opdrachtgever in de vorm van een tekening. Een standaard van taartjes van gedroogde vruchten, gesuikerde tortellini en een vegetarische hotdog. De klant is verleid. Ulrich Gruenig zegt ons: ""ik geloof dat het idee van een combidrink, een vruchtensap of groentensap gecombineerd met gedroogde vruchten en noten, simpel is, maar fascinerend".

Markus Mettler onthult ons de kosten van een idee: een idee door ons gecreŽerd kost ongeveer 10.000 Zwitserse Franc = 6276 Euro; een klant vertrekt met ongeveer 10 - 60 ideeŽn, afhankelijk van de belangrijkheid van het initiatief voor de strategie van het bedrijf. Vervolgens dient het product een sterkte/zwakte analyse te ondergaan in verband met de technische aspecten en de regelwetgeving. Daarna wordt het getest door consumenten; is alles goed dan wordt het product uiteindelijk op de markt gebracht. 3 jaar van werk en duizenden Franken geÔnvesteerd !

Reclame strategie.

Vorig jaar was er in Zwitserland een soort van kleine demonstratie te zien op straat. Het bleek een marketingproject te zijn met als doel de introductie van een gratis dagblad. Deze manier van evenementenreclame heeft zich de laatste jaren uitgebreid in Europa om diverse redenen.  Jean-Renť Boiron, directeur van SAATCHI & SAATCHI legt ons uit: ''de traditionele media wordt steeds duurder, de reclame is echter zo belangrijk dat een nieuwe, betaalbare manier moet worden gevonden om te communiceren met de consument, buiten de reguliere media om''.

Op de luchthaven van Kopenhagen komt een geopende koffer vol met vuil wasgoed op de band voorbij, daarna een tweede koffer met zeer schoon en keurig opgevouwen wasgoed. De derde koffer toont monsters van het wasmiddel die tijdens het voorbijkomen van deze koffer aan de passagiers uitgedeeld worden.

Jean-Renť Boiron licht toe: ''wij zijn minder gespitst op het impact van de harde feiten, wij proberen de aandacht te vangen en relaties op te bouwen. Men spreekt van relatiemarketing met de consument. Bij SAATCHI spreekt men gezien de reclame van lovemarks, affectieve relaties met producten en merken''.

Als de specialisten van de communicatie ons steeds meer gaan volgen, ook na de aankoop, is het ook omdat ze er rekening mee dienen te houden dat Europa verouderd, het aantal consumenten verminderd. Consumptie is ontstaan in de jaren '60. Er was een natuurlijke groei gelieerd met de groei van de bevolking, Nu, met een verzadiging van media en producten, is het nodig de relatie te onderhouden. Men houdt zich meer bezig met de cultuur dan met de verovering".

Begrijp het niet verkeerd, het onderhouden van de relatie van de merken met de consument heeft uiteraard als doel dat u koopt ! Niets is daarin veranderd.

Buzzmarketing.

Heeft u The Blair Witch Project gezien ? De promotie van deze horrorfilm is gedaan via mond-op -mond reclame via Internet. De website heeft 75 miljoen bezoekers gehad. Dat was in 1999.

Sindsdien heeft deze manier van promoten zich flink uitgebreid. Wat is er nog geloofwaardiger dan een film, hotel of ander product wat aanbevolen is door een vriend ? Een vriend wil ons alleen maar leuke dingen toebedelen. De reclamemakers hebben dit goed begrepen. Dankzij de electronische buzz werken zij de mond-op-mond reclame uit in de richting die gezocht wordt door hun klanten.

Emmanuel Vivier, mededirecteur van Culturebuzz.com en Buzzparadise.com legt de verschillende methoden van buzzmarketing uit: ''er is de virale marketing waarbij we een bericht trachten door te geven op een manier dat de ontvanger dat bericht ook weer doorstuurt (te vergelijken met een virus, zoals verkoudheid). Stel, u ontvangt van een vriend een leuke video en stuurt deze weer door naar diverse personen uit uw adresboek. Het sneeuwbaleffect kan erg interessant zijn voor de merken".

Er is de guerilla marketing; de directeur van VIRGIN maakt een spectaculaire afdaling, dit genereert een verrassing met mond-op-mond reclame tijdens het evenement. Mensen en media die op de plek aanwezig zijn zullen er over praten en niet alleen vandaag.

De derde mogelijkheid is de reclame via de nieuwe leiders die hun mening verkondigen en die worden opgespoord via de websites van Buzzparadise.com, waar een ieder zich kan inschrijven.

Emmanuel Vivier legt uit dat het interessant is omdat de consument inmiddels zelf een mini-media aan het worden is. Vele voorheen onbekende personen trekken de interesse van anderen door een eigen blog te hebben; met verantwoordelijken van forums hetzelfde verhaal. De merken hebben de tendens zich tot hen te richten om zodoende een nieuw product te lanceren, of het nu mode is of technologie.
Met een Europees merk hebben we afgesproken gratis een telefoon te sturen naar 20 mensen in Zweden, Spanje, ItaliŽ, Duitsland en Nederland. Deze personen hebben daarover artikelen geschreven op Internet. Hun mening was geloofwaardiger dan de traditionele reclame.

Zijn er in deze geweldige wereld van Buzz ook grenzen ? Op zoek naar het effect boomerang. Emmaunel Vivier: "een goed product of service is een vereiste''. Als u Buzz gebruikt stimuleert u de conversaties, dus ook als er kritiek is op uw product. Via de Buzz wordt de kritiek alleen maar groter en dat kan zeer nadelig zijn. De mensen gaan vervolgens besluiten wat ze gaan doen met deze negatieve Buzz. Voor de luxe producten is het erg gecompliceerd als de mensen geen positieve dingen vertellen; u heeft al uw aandacht gezet op het image" !

Steeds meer bedrijven en instanties gaan deze manier van communiceren gebruiken. Een levend voorbeeld van Apple is dat zij een tegen-campagne via Internet hebben moeten organiseren, omdat een klant een ironische video had rond gestuurd over problemen met de batterijen van hun Ipod.

De Buzzmarketing werkt ook door affectieve en vriendschappelijke banden tussen de internautes te gebruiken; verwerkt in reclame. Belangrijk is hiervan bewust te zijn. Reclame via SMS ontwikkelt zich tevens. Op het moment is het in Zwitserland zo dat je eerst toestemming moet geven om deze SMS berichten te ontvangen. Als je dit niet wilt, moet je nooit antwoorden op een bericht waar je niet om hebt gevraagd. Dit is de raad van een bedrijf wat in deze branche werkt !

Bekijk de Franstalige video op www.tsr.ch > Emission > A bon entendeur > 26/09/2006 Consommation: le dessous des cartes.

Vertaling : xxx


 

 

Thema's

Het hoofdmenu
Nieuws
Mijn weblog
Zoek op onderwerp


100% Fruitreep
Acerola superbes
Acne
Adhd
Afname van mineralen
Afvallen
Afvallen 2
Allergie
Alzheimer - Dementie
Amalgaam
Antikanker dieet
Anti-oxydanten
Anti-oxydanten top20
Artritis
Artrose
Aspartaam
Astma
Autisme
Boeken gezondheid
Borstkanker
Borstvoeding
Broccoli
Candida
ChemicaliŽn
Cholesterol
Cholesterol mythe
Chlorella
Co-enzym Q10
Daglichtlampen
Darmkanker
Depressie
De ziekte ME
Dieet & afvallen
Doodmoe ?
Eczeem
Ei hoort er wel bij
Elektroallergie
E621 - Vetsin
Farmacie
Fatale vetten
Fluor
Fructose
Fructose intolerantie
Geharde oliŽn
Gehydrolyseerd eiwit
Gezond eten 1
Gezond eten 2
Gezonde vetten
Goede boeken
Goed voor hart/bloedvaten?
Groente Top 10
Griep
Griep - verkoudheid
Groene thee
GSM / DECT ellende
Hart
Hoge bloeddruk
Hooikoorts
Huidproblemen
Kanker
Keelontsteking

Kefir

Koffie & caffeÔne
Koolhydraten
Lichttherapie
LuteÔne
Magnetron
Melk sprookje
ME (CVS)
ME en CGT

Migraine
Multiple sclerose

Nachtwerk
Olijfolie
Olijfolie 2
Omega 3
Omega 3 werking
Omega 6
Ontstekingen/infecties
Onsterfelijkheid
Osteoporose
Overgewicht waarom?
Prostaatkanker
Roken
SC darm Dieet
Schijf van vijf
Selenium

Slaapproblemen
Smaak maakt dik ?
Soja gezond?
Spiritualiteit
Spirulina Zee alg
Statines
Statines II
Stevia
Stoelgang
Stress
Suiker = gif
Suikerziekte
Superalgen
Tarwegras
Tarwekiembrood

Tarwekiem olie
Tomaat
Transvetzuren
Umts problemen
Vermoeidheid
Vervuiling
Verzuring
Vetarm = slecht
Vitamine C
Vitamine C dossier
Vitamine D

Voeding bij kanker
Voedingscentrum
Voedingsindustrie
Waarom ziek?
Water = levenskracht
Zink
Zoet maar dodelijk
Zonlicht = noodzaak !
Zuurdesem
Zware metalen
Meer..... 


View My Stats