Cholesterol en de Overgang


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Cholesterol en de Overgang


Karin Bloemen waarschuwt nu alle vrouwen in de overgang voor een hoog cholesterol; laat je cholesterol checken en bezoek de website van Care for Women. Moeten wij vrouwen, nu we in de overgang komen, ons bedreigd voelen door ons cholesterol? Ons laten overhalen om koste wat het kost ons cholesterol omlaag te brengen? Om vooral de Unilever producten te gaan consumeren? Zou "wat niet weet, wat niet deert" niet beter op z'n plaats zijn? Waarom bij gezonde mensen cholesterol laten bepalen? We zouden ĺ van de bevolking ziek verklaren. Een total body check is wettelijk verboden in Nederland, je zou dingen kunnen ontdekken, waar je geen last van hebt, en onnodig dure medische vervolgonderzoeken doen.

Laten we eerst maar eens duidelijk maken waarom cholesterol in de overgang stijgt; dat dit een heel normaal fysiologisch verschijnsel is. Cholesterol is een onontbeerlijke stof, van levensbelang voor alle cellen van het lichaam. Van cholesterol worden ook alle geslachtshormonen, stresshormonen en vitamine D gemaakt en het heeft nog veel meer essentiŽle functies. Dan kun je je ook wel voorstellen wat een laag cholesterol en de hieruit voortkomende tekorten van deze stoffen tot gevolg kunnen hebben; onvruchtbaarheid, impotentie, problemen met stressmanagement, botontkalking, slechtere wondgenezing na operaties en brandwonden.

Dus als bij een vrouw in de overgang geen geslachtshormonen (oestrogenen) meer nodig zijn, zal het cholesterol stijgen. Ook als oudere mensen niet veel meer buiten komen, "achter de geraniums zitten" wordt er minder vitamine D onder invloed van zonlicht gevormd en stijgt ook het cholesterol. En al die ophef over "goed" en "slecht" cholesterol; er is maar ťťn cholesterol. Hoe zou een voor het leven essentiŽle stof ons ziek kunnen maken?

Nu bekend is dat zoveel vrouwen in de overgang dus een hoger cholesterol hebben zouden we eigenlijk de normaalwaarden moeten herzien. Want is het sterftecijfer bij vrouwen in de overgang nu hoger dan vroeger, voordat er aan cholesterolverlaging gedaan werd? Nee! Dus mijn motto is: maak je niet druk, leef gezond en voel je fit. Zorg gewoon dat je lekker in je vel zit.

Jetty van der Graaf

Lees ook mijn artikel: Cholesterol is van levensbelang
http://www.fonteine.com/cholesterol.html


 

 


 


View My Stats