Brandend maagzuur en voeding


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Brandend maagzuur


Het Zuur ofwel Brandend maagzuur

Een teveel aan maagzuur (hyperaciditeit) is te herkennen aan een enorm brandend gevoel in de maagstreek en achter het borstbeen. Het kan zelfs zo erg worden dat het maagzuur in de mond komt; de zogenaamde "zure oprispingen". Een teveel aan maagzuur is geen prettige toestand en een jarenlange bestaande verhoogde maagzuurproductie kan schade aan de wand van de maag en twaalfvingerige darm toebrengen. Dan ontstaan er zweren aan de maag of twaalfvingerige darm. Tussen haakjes de twaalfvingerige darm heeft geen twaalf vingers maar is ongeveer 12 vingers breed.

Oorzaken van teveel aan maagzuur:
Gaatje in het middenrif
Galstenen.
Erfelijke factoren.
Spanningen, stress.
Voedingsfouten over een lange periode.

Een gezonde maag heeft ook wel eens last van "brandend maagzuur", meestal is dan de als oorzaak:
Te zware lichamelijke arbeid
Teveel roken, -koffiedrinken, -alcohol.
Te sterk gekruid of te vet eten.

Velen kampen met een "gaatje in het middenrif". In de meeste gevallen is zo'n "gaatje" aangeboren en komen de klachten van dit "gaatje" pas op latere leeftijd. Sommigen merken totaal niets van hun "gaatje". Dikke mensen, zwangeren of mensen die veel hoesten of braken hebben de meeste problemen met hun "gaatje". Wat veroorzaakt nu deze klachten, wat gebeurt er precies bij een "gaatje in het middenrif ?" Een gedeelte van de maag wordt door het "gaatje" in het middenrif in de borstholte geperst, naar de plaats waar het hart en de longen zich bevinden. Hierdoor ontstaan een reeks klachten. Het maagzuur wordt omhoog geperst tot in de slokdarm. Doordat de zure maaginhoud steeds opnieuw met de slokdarm in aanraking komt, gaat de slokdarmwand ontsteken en veroorzaakt een:

Slokdarmwand ontsteking. Door de druk van de opgeduwde maagwand kan het hart in de verdrukking geraken en dat is merkbaar door klachten als: Borstpijn die naar de rug uitstraalt of pijn in de linkerschouder of linkerarm. Dit wordt dan "pseudo angineuzepijnen" genoemd en kan zulke vormen aannemen dat men "denkt" aan angina pectoris (vernauwing van de hartkransslagaderen) te lijden.

Andere klachten van het "middenrifgaatje" zijn sterk afhankelijk van de lichaamshouding. Het gaan liggen na een zware maaltijd verergeren de klachten enorm. Ook bukken en sterk vooroverbuigen is hinderlijk. Deze patiŽnt dient na het eten geen zwaar werk te verrichten. Bij bukken en platliggen kunnen misselijkheid en braakneigingen optreden.

Bij klachten door een "gaatje in het middenrif": Gebruik net als maagpatiŽnten, kleine maaltijden, liefst zo'n 6 maal per dag. Vermijd scherpe en vette spijzen. Gebruik geen citrusvruchten als citroenen, sinaasappelen en paprika. Wees matig met alcohol en nicotine.

Van groot belang is dat er tijdens de maaltijden rust aan tafel heerst. Als er rust aan tafel heerst komt goed kauwen beter tot zijn recht en wordt de maaltijd niet even snel achter de kiezen geschoven. Eten is geen snel- maar een stoptrein. Het gebruik van chemische zuurbinders lijdt onherroepelijk tot steeds meer gebruik van deze "geneesmiddelen" daar de maag "denkt" te weinig maagzuur te produceren en gooit er nog eens een extra schepje maagzuur boven op. Zeer goede "tijdelijke: maagzuurbinders zijn: melk, rauw aardappelensap, rauwe koolsappen of een glas lauw water NA de maaltijd.

Als de maagzuurpatiŽnt niet weet, hoe met een dieet of eetpatroon moet worden omgegaan gelieve dan de huisarts of nog beter een alternatief genezer te raadplegen. Deze is gespecialiseerd in dieet- en voedingsadviezen. Maagzuur heeft ook een mentale (psychische) kant. Er kan gesteld worden dat de maagzuurpatiŽnt ergernis terug stopt in zijn maagstreek. Hetgeen resulteert in een overmatige maagzuur productie omdat deze patiŽnt niet in staat is zijn problemen op te lossen. Zuur ontbindt de patiŽnt verteert zichzelf van woede, agressie of anderszins.

Door het zichzelf verteren ontstaan zweren aan de maag en 12-vingerige darm. Om een maagpatiŽnt, wat de maagzuurpatiŽnt in principe is te genezen dienen de onderliggend problemen als eerste te worden opgelost. Soms zijn de problemen niet oplosbaar. Bijvoorbeeld; de patiŽnt heeft een chef die teveel werkdruk uitoefent. Problemen met de partner of van financiŽle aard. Ondanks de goede zorgen van de alternatieve genezer, kunnen de maagzweren terugkomen. De patiŽnt zal door de alternatieve genezer dusdanig "bewerkt" worden dat lichaam en geest een eenheid gaan vormen zodat de problemen "verteert" worden.

Johannes Baank Sr. (Psychotherapeut & Klassiek Homeopaat)
http://www.baank-state.nl/


 

 


 


View My Stats