logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Bloedgroep en gezondheid


Bloedgroep A - bij voorkeur vegetarisch eten ?

Wat mij al vaker opviel is dat mensen die ik tegenkom die vaak wat mankeren, en dan met name onstekingsachtige aandoeningen vaak bloedgroep A hebben. Ik had al eens naar het speciale bloedgroepdieet gekeken en daar zei men al dat dit type mens beter gedijt op een vegetarisch agrarisch dieet omdat hun bloed moeite heeft met het eiwit (lectines) van bepaalde dieren.

Ik had zelf al ontdekt dat bij mij koemelk voor problemen zorgt (chronisch verkouden, keelontsteking) maar als het eiwit in melk hetzelfde type is als het soort in het rundvlees dan gaat er een lichtje branden. Geen idee of dit voor iedereen zo werkt maar als je vage klachten hebt dan zou je eens een eliminatie dieet kunnen volgen waarbij je bepaalde zaken weglaat. Ik weet nu ook dat het A type niet goed met tarwe overweg kan, is ook weer een type eiwit (gluten) dat blijkbaar slecht verteert en daardoor het immuunsysteem belast.

Zelf heb ik ooit een bloedtest gedaan waarbij wordt gekeken naar welke voeding ontstekingen gaf en daar kwam oa melk, tarwe, lamsvlees uit. Ik heb intussen mijn dierlijke produkten (vlees/vis) flink teruggebracht van 7 dagen per week naar 2 en dan eet ik alleen nog wilde vis/biologisch vlees. Rood vlees, en dan met name vleeswaren duiken steeds op bij onderzoeken naar darmkanker dus mijd ik die het meest aangezien mijn broer al jong darmkanker kreeg.

Volgens onderstaande site zijn juist de A types zoals ikzelf gevoeliger voor kanker, suikerziekte en hart- en vaatziekten.

Meer info over dit onderwerp:

http://biomedx.com/microscopes/rrintro/rr17.html

Voorbeelden van kenmerken van diverse bloedgroepen:

http://www.right4eu.us/dutch/PosterNL.pdf

 

Het Voedingscentrum zal niet veel op dit soort theoriŽn ingaan omdat zij gefinancierd worden door oa het ministerie van Landbouw. Niet zo handig dan om te zeggen dat vlees en melk niet zo gezond zijn als veel mensen denken. Wees altijd op je hoede wie een bepaalde organisatie financiert. Ga op je eigen intuÔtie af en ga voor jezelf kijken of bepaalde voeding een rol kan spelen bij evt chronische kwalen. Er zijn hele volksstammen die vegetarisch leven en meestal ouder worden en veel minder kanker krijgen dan de typische vlees- en viseters. De problemen met het dierlijke eiwit als aanjager van welvaartziekten zie je ook weer terug bij de China Study:

http://www.fonteine.com/the_china_study.html


Wetenschappelijk bewijs?

Een uitgebreid artikel in Arts en Apotheker

Lees artikel


Waarom je bloedgroep ertoe doet..

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige mensen in staat zijn gewicht te verliezen met een bepaald dieet terwijl anderen dat niet lukt? Waarom sommige mensen worden geteisterd door een slechte gezondheid en waarom verouderen sommigen snel, terwijl andere mensen gezond en vitaal blijven tot op hoge leeftijd?

We zijn allemaal verschillend. Een enkele bloeddruppel bevat een biochemische blauwdruk die even uniek is als je vingerafdruk. Veel van deze biologische verschillen kunnen we nu uitleggen op basis van de verschillen tussen de bloedgroepen.

De invloed van je bloedgroep
Je bloedgroep beÔnvloedt ieder terrein van je fysiologie op cellulair niveau. Het heeft alles te maken hoe je voedsel verteert, hoe je reageert op stress, hoe je mentale toestand is, de kwaliteit en efficiŽntie van je stofwisseling en de kracht van je afweersysteem. Je kunt je gezondheid, vitaliteit en emotionele balans een flinke duw in de goede richting geven door je bloedgroep als uitgangspunt te nemen voor je dieet en leefstijl, gebaseerd op e klinisch bewezen resultaten van de alsmaar groeiende kennis over stofwisseling en bloedgroepen.

Telkens wanneer je eet, treedt er, afhankelijk van je bloedgroep, een (bio)chemische reactie op tussen je bloed en de genuttigde voeding. Dit geldt ook voor voedingssupplementen die je gebruikt. Het verklaart waarom sommige voedingsmiddelen schadelijk kunnen zijn voor lichaamscellen van de ene bloedgroep en gunstig voor lichaamscellen van een andere bloedgroep.

Voedingsmiddelen bevatten bepaalde eiwitten die lectinen genoemd worden. Op basis van je bloedgroep ben je genetisch geprogrammeerd om bepaalde lectinen te accepteren of af te wijzen. Wanneer je voeding eet met lectinen die niet passen bij de bloedgroep, dan zorgen deze lectinen in weefsels en organen (nieren, lever, hersenen, maag enz.) voor het aan elkaar kleven en samenklonteren van cellen.

Dit klonteringsproces, agglutinatie genoemd, kan een belangrijke invloed hebben op de spijsvertering, de stofwisseling en het immuunsysteem Dit proces is zelfs direct in verband gebracht met chronische aandoeningen zoals gewrichtsontsteking, dikke darmontsteking, hoog cholesterol, bloedarmoede, hoge bloeddruk, stress, gewichtstoename en gewichtsverlies, depresssie, suikerziekte en eetbuien.

Waar onderscheidt het bloedgroepdieet zich van andere diŽten?
Het bloedgroepdieet beperkt zich niet zoals zovele diŽten tot een eiwitrijk dieet of juist een koolhydraatrijk dieet. Het bloedgroepdieet vertelt je waarom je juist, gezien je bloedgroep een koolhydraatrijk (A en AB) of juist een eiwitrijk (O en B) zou moeten eten. Het bloedgroepdieet is geen dieet in de zin van gewicht verliezen. Het bloedgroepdieet vertelt je juist waarom je bepaalde voedingsmiddelen je zou moeten eten om je immuunsysteem te versterken en welke voeding je het beste kunt vermijden omdat deze schadelijk zijn voor jouw systeem. Dit proces heeft alles te maken met de hierboven genoemde lectinen.

Een ander onderscheid met betrekking tot andere diŽten is dat voedingsmiddelen kunnen worden onderverdeeld in de volgende categorieŽn:

Heilzaam
Deze voedingsmiddelen voeden je cellen en versterken je immuunsysteem. Eet deze voedingsmiddelen bij voorkeur bij elke maaltijd.,

Neutraal
Deze voedingsmiddelen zijn goed noch slecht. Eet deze voedingsmiddelen als aanvulling op de heilzame voedingsmiddelen.

Te Vermijden
Deze voedingsmiddelen creŽren een schadelijke lectine-reactie in je bloed.
Eet deze producten bij voorkeur niet meer.

Dr. Peter J. D'Adamo, de Amerikaanse natuurarts, heeft al vele boeken op zijn naam staan. Het boek De Leefregels is aan te raden als je serieus wilt starten met deze eetwijze. De bloedgroepeetwijze kan voor een ieder een manier zijn om beter naar zijn/lichaam te luisteren en daardoor beter te kunnen omgaan met klachten zoals vermoeidheid, depressie, stress, maag- en/of darmklachten.

Kortom de bloedgroepeetwijze kan ook voor uw gezondheid een positieve wending geven!! Gezond worden door de juiste voeding te eten.. Voeding is je medicijn.

Allopatische geneesmiddelen kunnen veel bijwerkingen (schade) aanrichten aan andere organen, lichaamssystemen dan de klacht waarvoor ze voorgeschreven zijn.
Overlijden aan klachten, veroorzaakt door bijwerkingen van medicijnen, zijn niet zeldzaam te noemen..

Cocky van Hesteren
Orthomoleculair voedingstherapeute Bloedgroepdieet
www.cockyvanhesteren.nl


Wist je dat?

Mensen met bloedgroep O de 'vleeseters' zijn?
Bloedgroep O de Oudste bloedgroep is?
Zij uitblinken in intensieve duursporten?
Zij daarvoor fysiek en mentaal het beste uitgerust zijn?
Zij stress door intensief sporten de baas blijven?
Zij rood vlees moeten eten om gezond ťn slank te blijven?
Maar als zij veel tarwe eten, te dik worden en last van spieren en gewrichten krijgen?
Zij het 'dunste'bloed hebben van alle bloedgroepen? Dit een risico inhoudt bij bloedingen en operaties?

Mensen met bloedgroep A de 'agrariŽrs'zijn?
Bloedgroep A tussen 25.000 en 15.000 jaar v.C ontstaan is?
Zij optimaal gezond blijven met gematigde sportbeoefening?
Zij stress het beste de baas blijven met kalmerende oefeningen zoals yoga?
Zij wel KIP kunnen eten maar ROOD vlees moeten vermijden?
Zij gezond en slank blijven met een vegetarisch dieet met veel soja en groenten?
Zij het 'dikste'bloed hebben van alle bloedgroepen?
Waardoor klachten als embolieŽn (trombose) vaker bij deze groep voorkomen?

Mensen met bloedgroep B de 'nomaden' genoemd worden?
Bloedgroep B 15.000 en 10.000 jaar v.C. ontstaan is?
Zij gezond blijven door gematigd sporten zoals wandelen, fietsen en oosterse vechtsporten?
Zij de eigenschap hebben om klachten te verminderen door visualisatie?
Zij WEL rood vlees kunnen eten, maar KIP moeten laten staan?
Zij de enigen zijn die optimaal profiteren van melkprodukten?
Zij daardoor nooit een kalkgebrek zullen krijgen?
Zij het meeste gevaar lopen op auto-immuunziekten, zoals ME en MS?

Mensen met bloedgroep AB de 'jongsten' onder de bloedgroepen zijn?
Deze bloedgroep pas 1.000 tot 1.500 jaar oud is?
Zij de 'het raadsel' genoemd worden? Omdat de wetenschap eigenlijk geen verklaring heeft voor deze aanpassing?
Zij de meeste van hun benodigde eiwitten uit eieren, vis en
zeevruchten moeten halen?
Zij de sterkste en zwakste eigenschappen van A en B in zich hebben?
Zij een tolerant en daardoor kwetsbaar immuunsysteem hebben?
Zij stress de baas blijven met een combinatie van gematigd sporten en kalmerende oefeningen?

Dat je met deze bloedgroepwetenschap een instrument in handen hebt om tot op hoge leeftijd gezond EN actief te blijven?

Cocky van Hesteren
Orthomoleculair voedingstherapeute Bloedgroepdieet
www.voedingspraktijk.com


Waarde van het bloedgroependieet

Jammer genoeg heeft D’Adamo weinig publicaties op zijn naam staan en blijven veel vragen die zijn adviezen oproepen onbeantwoord. Ik ben mij daarom in de lectine literatuur gaan verdiepen en ben op het spoor gekomen van dr A. Pusztai. Hij heeft de afgelopen 30 jaar onderzoek verricht naar lectinen, meer dan 60 publicaties op zijn naam staan en meegewerkt aan een boek over lectinen dat recent is gepubliceerd. Hij heeft zich niet op de bloedgroepen gericht, maar op het effect van lectinen op de darm. Ik wil graag deze wetenschappelijke informatie toevoegen om de complexiteit van de lectinen aan te geven en de waarde van het bloedgroependieet te bevestigen.

http://www.praktijkvanas.nl/artikel/Ontgiftingsdieet.htm


Zo de bloedgroep, zo de voeding ?

Dat de lectines betrokken zijn bij een aantal allergische reacties staat buiten kijf ! Het is ook niet helemaal fout te beweren dat er een verband bestaat tussen een aantal aandoeningen en bepaalde bloedgroepen : dit zou ondermeer het geval zijn voor bloedgroep O en het risico op maagzweer en maagkanker, wat verklaard kan worden door de bijzondere affiniteit van Helicobacter pylori voor deze groep. Maar de zeldzame verbanden van deze aard, die doorgaans betrekking hebben op het verteringsstelsel, zijn zelden overtuigend. Aan de lectines en aan de bloedgroepen de schuld geven van de zogenaamde beschavingsziekten, van tonusverlies e.a. staat haaks op de nutritionele prioriteiten die wel de gezondheid van bevolkingsgroepen kunnen verbeteren.

http://www.healthandfood.be/html/nl/dietetoc/dieetnamaak52.htm


Bloedgroep A en nitriet in vleeswaren

Een kenmerk bij bloedgroep A is een laag maagzuurgehalte. Bewerkte vleesproducten, zoals worst, bevatten nitriet, wat maagkanker bevordert bij mensen met een laag maagzuurgehalte - dus bij mensen met bloedgroep A. Daarom wordt mensen met bloedgroep A afgeraden dergelijke vleesproducten te eten.

http://www.dieetidee.nl/index.html?m_id=192,211


Bloedgroepdieet - uitleg van de basis van dit dieet

De grondlegger van het bloedgroepdieet is Peter J. D’Adamo. Hij ontdekte in de vijftiger jaren van de vorige eeuw dat sommige patiŽnten vegetarische en vetarme kost bijzonder goed verdroegen, maar anderen juist helemaal niet. Een mogelijke verklaring hiervoor vermoedde hij in het bloed van de mensen. Na jarenlange ondervragingen en onderzoeken van patiŽnten kwam hij tot de conclusie dat een dieet altijd iets heel individueels is en dat de bloedgroep ook mee beslist over welke levensmiddelen goed worden verdragen en welke minder goed.

http://www.kankervoorbij.com/Bloedgroepdieet.html


Bloedgroep-dieet - de belangrijkste leidraad voor voeding en ziekte

De bloedgroep waartoe je behoort, is de sleutel tot het gehele immuunsysteem
van jouw lichaam. Bloed is niet alleen van vitaal belang als bron van voedingsstoffen, het bepaalt ook de invloed van virussen, bacteriŽn, infecties, chemicaliŽn en stress. Kortom, alle ongewenstte indringers en condities die het immuunsysteem negatief kunnen beÔnvloeden.

Slechtste voedsel voor type A:

• Vlees, lever, sommige soorten vis enschaaldieren

• zuivelproducten

• erwten

• rode en limabonen

• tomaten en de meeste andere nachtschaden inclusief aardappelen

• aubergine

• paprika en pepers

• meeste kool

• maÔs

• te veel tarwe

• sesam- en saffloerolie

• azijn

• sommige vruchten

• sinaasappelsap

• alcoholhoudende dranken behalve wijn

http://www.centrumnatuurlijkgenezen.nl/pdf/bloedgroep.pdf


Hoe het bloedgroependieet u kan helpen beter te eten

Wat onverenigbaar is met bloedgroep O en A ( 85% van de bevolking) is bijvoorbeeld tarwe. Daar zitten lectinen in. Lectinen komen in veel plantaardige producten voor. Het is een stof die door de plant zelf gemaakt wordt als afweer tegen vraatschade, een soort plakmiddel. Door de veredeling van de tarwe, gerichte op meer opbrengst per aar, is niet alleen de opbrengst toegenomen, maar ook de schadelijkheid.

De invloed van lectinen op de spijsvertering is enorm. Ze kunnen het gestel op allerlei manieren aanvallen. Ze lijken de eigenschap te hebben menselijke rode bloedcellen te doen samenklonteren. Ze vergroten ondermeer de poreusheid van de darmen en stimuleren de aanmaak van veel slijm. Veel vermeende voedingsallergieŽn zijn in feite reacties van het immuunsysteem op de lectinen in de voedingsmiddelen. Niet elke aandoening van de spijsvertering manifesteert zich onmiddellijk of ingrijpend. Het kan jaren duren voordat uw lichaam alarm slaat, aldus Adamo.

http://www.craniosacraal.com/artikelen%207.php


Wat u altijd wilde weten van het Bloedgroepdieet

De eerste doorbraak kwam met de ontdekking dat twee belangrijke maagkwalen verband hielden met de bloedgroep. Maagzweer is een kwaal die vaak in verband wordt gebracht met een maagzuurgehalte dat hoger ligt dan het gemiddelde. Deze kwaal kwam naar verluidt meer voor bij mensen met bloedgroep O dan bij mensen met een andere bloedgroep. Deze ontdekking bevestigde de waarnemingen van zijn vader, namelijk dat patiŽnten met bloedgroep O de juiste constitutie hebben voor het verteren van dierlijke eiwitten en eiwitrijk voedsel. Zij hebben meer maagzuur, want dat is nodig om eiwitten goed te verteren.

http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?cod=103&id=330&page=9


Wat heeft voeding met de bloedgroep te maken ?

Ook kunnen sommige voedingsmiddelen aminosuikers bevatten die erg veel lijken op een niet-eigen bloedgroepantigen. In dat geval kan een reactie volgen met de eigen antistoffen in het bloed… met eveneens agglutinatie als gevolg. Melk bevat bijvoorbeeld aminosuikers die lijken op het aminosuiker dat bij het antigen van bloedgroep B hoort. Als iemand met bloedgroep A of O melk drinkt, zal zijn antistof B onmiddellijk een afweerreactie uitvoeren.

Als men nu voeding gebruikt die een van de twee afweerreacties oproept, kunnen verschillende klachten ontstaan. Welke klachten ontstaan is afhankelijk van de plaats waar de reactie optreedt. Doet een dergelijke reactie zich bijvoorbeeld voor in het maagdarmkanaal, dan treden er verschijnselen op die lijken op voedselallergie.

http://www.dietistamstelveen.nl/bloedgroepdieet.htm


Wetenschappelijke kijk op dit dieet

Er is voldoende wetenschappelijk fundament voor de ratio achter het bloedgroepdieet. Nadere bestudering van de literatuur, uit verschillende disciplines, leert dat met deze gegevens het concept best verklaard kan worden en dat het ook in de praktijk blijkt te werken.

http://www.gezondheidssite.nl/custom/CustomFolderFile00000055.pdf


Informatie over bloedgroepen

Een bloedgroep is bepaald door het al dan niet aanwezig zijn van bepaalde moleculen ('factoren') op de buitenkant van het celmembraan van de rode bloedcellen. Bloedgroepen zijn van groot belang bij een bloedtransfusie.

Tegen zulke macromoleculen die als antigeen fungeren kan het lichaam antistoffen maken. Tegen de factoren van het eigen lichaam gebeurt dit niet; als men echter bloed van een ander ontvangt kan dit wel het geval zijn. De rode bloedcellen raken dan met elkaar verbonden doordat de antistoffen (die ieder twee bindingsplaatsen hebben) met hun ene arm de ene en met de andere arm een andere rode bloedcel binden. Hierdoor klonteren de bloedcellen dan samen (agglutinatie), reden waarom zulke antistoffen ook wel agglutininen worden genoemd.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bloedgroep


Een paar kritische opmerkingen bij het Bloedgroependieet.

Na de publicate van het boek van d'Adamo (Eat Right 4 your Type) in 1996 leek het bloedgroependieet een hype te gaan worden, maar al heel gauw verdween het naar de achtergrond. Resultaten bleken duidelijk te gering. Er zijn ook geen wetenschappelijke bewijzen te vinden dat een bepaald voedingspatroon aan een bloedgroep gerelateerd zou zijn.

De eerste bloedgroepen zijn pas rond 1900 ontdekt door Karl Landsteiner. Deze werden A, B en 0 (nul) genoemd. De bloedgroep wordt genoemd naar de antigenen op de rode bloedcellen. In het serum komen natuurlijke antistoffen voor tegen de andere bloedgroep(en). De bloedgroepen A en B ontstaan doordat bepaalde suikerstructuren aan de grondsubstantie H worden gekoppeld.

Bloedgroep

Antigenen op de cel

Antistoffen in plasma

 

A

B

anti-A

anti-B

0

-

-

X

X

A

X

-

-

X

B

-

X

X

-

AB

X

X

-

-

Naast deze 4 hoofdbloedgroepen zijn er nu nog zo'n 300 bloedgroepen bekend.
Het evolutieverhaal van de bloedgroepen zoals verteld door d'Adamo is verzonnen. Bloedgroepen zijn genetisch bepaald en ongeveer gelijktijdig ontwikkeld. Door de frequentie en het voorkomen van de bloedgroepen is de evolutionaire migratie van de mensen vastgesteld. Het is vrijwel zeker dat verschillende bloedgroepen ontstaan zijn als aanpassing aan omgevingsfactoren. Ook heeft een selectie in bloedgroepen plaatsgevonden door ziekteverwekkers. AB0-Bloedgroepen zijn niet afhankelijk van voeding en er is geen relatie met het immuunsysteem en het ontstaan van voedingsgerelateerde ziekten. De mens is van oorsprong een alleseter, hoofdzakelijk bessen en vlees. Dat sommige mensen bepaalde voedingsmiddelen slechter verdragen heeft andere oorzaken.

Er wordt gezegd dat mensen met bloedgroep A een verzwakt immuunsysteem hebben en dat deze bij mensen met bloedgroep 0 overactief is. Over deze relatie is geen wetenschappelijk bewijs te vinden. Ook heb ik er tijdens mijn immunologie opleiding nooit iets over gehoord. Er wordt ook beweerd dat 80% van alle kanker patiŽnten bloedgroep A hebben, dit zijn foutief geÔntepreteerde onderzoeksresultaten. Er zijn een aantal statistieken bekend over gevallen van kanker en de bloedgroepen van patiŽnten, de kleine verschillen die hieruit naar voren kwamen waren niet significant. Een relatie mag derhalve niet geconcludeerd worden.

Mensen met bloedgroep A zouden gťťn zuivel kunnen verdragen omdat koeien bloedgroep B hebben, de melk zou dan de antistoffen hebben die hun bloed zou doen klonteren. (in melk zijn gťťn antistoffen tegen humane bloedcellen aantoonbaar) Dat koeien bloedgroep B zouden hebben lijkt vooral op een verzinsel van iemand omdat het in het straatje van deze dieetvoorschriften past. Ik heb er geen enkel wetenschappelijk bewijs voor kunnen vinden. Wel heb ik deze fabel enige jaren geleden ook geloofd; in het laboratorium waar ik werk had ik voor een bepaald bloedgroepreagens B erytrocyten nodig waarvan een ander bloedgroepsysteem ontbreekt. Met deze "wetenschap" in mijn achterhoofd heb ik koeienbloed aangevraagd. Bij controle bleken de koeien bloedgroep 0 te hebben met antistoffen tegen alle humane bloedgroepen A, B en H. Ook geiten en schapen hebben dezelfde bloedgroep 0. Voor mij dus onbruikbaar, en de verzinner hiervan is behoorlijk door de mand gevallen. Melk bevat IgA, waarschijnlijk (door d'Adamo) geÔnterpreteerd als anti-A, wat bij een bloedgroep B hoort, en daarom geconcludeerd dat koeien bloedgroep B zouden hebben.

Verder zou het hele bloedgroepenverhaal en de daarmee samenhangende voedingsvoorschiften gebaseerd zijn op lectinen, "eiwitten die overal inzitten en je bloed doen klonteren, en je daarom moet mijden in de voeding". Lectinen zijn koolhydraatbindende eiwitten uit planten en bacteriŽn. Ze spelen ook een rol in het complementsysteem. Het oeroude dodelijke pijlgif ricine is ook een lectine. In vitro worden ook lectinen gebruikt om hun agglutinerende eigenschappen om bepaalde bloedgroepen te herkennen. Anderen zijn mitogeen. Maar zelden kunnen lectinen in-tact de bloedbaan bereiken, de gevolgen zouden desastreus zijn, de meeste eiwitten worden in het maag-darmkanaal afgebroken. Verder worden lectinen na 15 minuten koken onschadelijk gemaakt.

Veel mensen die geen zuivel kunnen verdragen; is vaker een enzymdeficiŽntie, lactose-intolerantie of allergie. De mens is het enige zoogdier dat na de zoogtijd verder gaat met de melk van een ander zoogdier. "Melk is voor kalfjes". Dat ook veel mensen tarwe slechter kunnen verdragen is ook door ons eigen (vaak overmatig) voedselgebruik later in de evolutie ontstaan. De oermens bakte geen brood.

Jetty van der Graaf
Laboratorium assistent (immuunhematologie) bij Sanquin, afdeling Bloedgroepen Reagentia, Orthomoleculair voedingsdeskundige.


 

 

Thema's

Het hoofdmenu
Nieuws
Mijn weblog
Zoek op onderwerp


100% Fruitreep
Acerola superbes
Acne
Adhd
Afname van mineralen
Afvallen
Afvallen 2
Allergie
Alzheimer - Dementie
Amalgaam
Antikanker dieet
Anti-oxydanten
Anti-oxydanten top20
Artritis
Artrose
Aspartaam
Astma
Autisme
Boeken gezondheid
Borstkanker
Borstvoeding
Broccoli
Candida
ChemicaliŽn
Cholesterol
Cholesterol mythe
Chlorella
Co-enzym Q10
Daglichtlampen
Darmkanker
Depressie
De ziekte ME
Dieet & afvallen
Doodmoe ?
Eczeem
Ei hoort er wel bij
Elektroallergie
E621 - Vetsin
Farmacie
Fatale vetten
Fluor
Fructose
Fructose intolerantie
Geharde oliŽn
Gehydrolyseerd eiwit
Gezond eten 1
Gezond eten 2
Gezonde vetten
Goede boeken
Goed voor hart/bloedvaten?
Groente Top 10
Griep
Griep - verkoudheid
Groene thee
GSM / DECT ellende
Hart
Hoge bloeddruk
Hooikoorts
Huidproblemen
Kanker
Keelontsteking

Kefir

Koffie & caffeÔne
Koolhydraten
Lichttherapie
LuteÔne
Magnetron
Melk sprookje
ME (CVS)
ME en CGT

Migraine
Multiple sclerose

Nachtwerk
Olijfolie
Olijfolie 2
Omega 3
Omega 3 werking
Omega 6
Ontstekingen/infecties
Onsterfelijkheid
Osteoporose
Overgewicht waarom?
Prostaatkanker
Roken
SC darm Dieet
Schijf van vijf
Selenium

Slaapproblemen
Smaak maakt dik ?
Soja gezond?
Spiritualiteit
Spirulina Zee alg
Statines
Statines II
Stevia
Stoelgang
Stress
Suiker = gif
Suikerziekte
Superalgen
Tarwegras
Tarwekiembrood

Tarwekiem olie
Tomaat
Transvetzuren
Umts problemen
Vermoeidheid
Vervuiling
Verzuring
Vetarm = slecht
Vitamine C
Vitamine C dossier
Vitamine D

Voeding bij kanker
Voedingscentrum
Voedingsindustrie
Waarom ziek?
Water = levenskracht
Zink
Zoet maar dodelijk
Zonlicht = noodzaak !
Zuurdesem
Zware metalen
Meer..... 


View My Stats