logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Blaasontsteking


Blaasontsteking is iets wat voornamelijk bij vrouwen voorkomt. Meer dan de helf van de vrouwen krijgt er wel eens mee te maken, dit heeft alles te maken met de vrouwelijke anatomie, bij de vrouw liggen de vagina en anus zeer dicht bij elkaar, waardoor de E. coli bacteriŽn uit de darm makkelijker het slijmvlies in de vagina kunnen besmetten en koloniseren. Verder is het urinekanaal bij de vrouw maar enkele centimeters lang, zodat bacteriŽn de blaas snel bereiken.

Wat zijn de symptomen:

Een blaasontsteking gaat vaak gepaard met typische klachten zoals kleine hoeveelheden moeten plassen, ‘s nachts uit bed moeten om te plassen, een brandend / pijnlijk gevoel bij het plassen, troebele urine (soms met sporen van bloed). Bij huisdieren (katten) komt het ook vaak voor en dan speelt blaasgruis vaak een rol. De poes krijgt dan een speciaal blaasgruis dieet.

Cranberrie sap staat bekend om zijn preventieve werking maar het nadeel is dat het veel suikers bevat (fructose).

Gertrude tipte me over een D-mannose, dit is een natuurlijk suiker dat in fruit voorkomt behoort dat de groep gluconutriŽnten waar ik binnenkort nog dieper op in zal gaan. Ook glucosamine is zo'n gluconutriŽnt. Deze suikers spelen een belangrijke rol bij de communicatie tussen je cellen.

D-mannose is een natuurlijke suiker die 8 keer langzamer is dan glucose en niet in de lever wordt opgeslagen maar direkt in de bloedbaan gaat en via de nieren in de blaas terechtkomt en daar bepaalde bacteriŽn die een rol spelen bij het krijgen van blaasontsteking uitschakelt.

D-mannose is intussen als supplement verkrijgbaar. Mocht je toch voor een anti-biotica kuur kiezen zorg dan wel dat je na zo'n kuur een probiotica kuur doet om je darmflora te herstellen, ik gebruik zelf VSL-3 daarvoor, dit is een levende probiotica die gekoeld moet worden en via de apotheek te koop is.

Ron


Natural D-Mannose for a Healthy Urinary Tract

Urinary Tract Infections (UTI) are extremely common, resulting in more than 8 million doctor visits a year. Everyone is susceptible to urinary tract infections including children, but women suffer from them most.

One study notes that as many as 60% of women contract a urinary tract infection at some point in their life -- and at least a third of these women will experience a recurrence during the following year.

But there are some simple preventive measures we can take to guard against UTIs. One way is for women to use only white unscented toiletpaper because many women react to the dyes and chemicals in other toilet papers.

http://www.mercola.com/forms/dmannose.htm


D-MANNOSE & URINARY TRACT INFECTIONS

D-Mannose is a natural occurring simple sugar that appears to be a safe, practical alternative for the treatment of urinary tract infections (UTI’s). D-Mannose is absorbed eight times slower than glucose, and when ingested, is not converted to glycogen or stored in the liver, but rather goes directly to the blood stream from the upper GI tract. Hence, D-Mannose is mostly filtered through the kidneys and routed to the bladder.

The bladder lining is comprised of polysaccharide molecules. Finger-like projections on the cell surface of E. coli bacteria adhere to these molecules, initiating an infection. In the presence of D-Mannose, E. coli
preferentially attach to D-Mannose molecules forming a complex which is expelled with the next voiding.

http://www.healingtherapies.info/D-Mannose.htm


Huismiddeltjes tegen blaasontsteking

Aanvullend kun je zelf een aantal maatregelen nemen. De cranberry of veenbes (Oxycoccus microcarpus) heeft een bewezen heilzame werking bij infecties van de urinewegen.

De cranberry of veenbes is een natuurlijk middel met een bewezen heilzame werking bij urinewegproblemen. De cranberry staat algemeen bekend als een frisfruitige vrucht met een kenmerkende lichtzure smaak en wordt over het algemeen toegepast in de internationale keuken.

Organische zuren die aanwezig zijn in het cranberrysap worden in het lichaam omgezet in hippuurzuur. De zuurgraad van de urine wordt hierdoor gunstig beÔnvloed waardoor bacteriegroei wordt tegengegaan en de kans op urineweginfecties vermiderd.

De meest voorkomende verwekker van urineweginfecties, de bacterie Escherichia coli, hecht zich aan de blaaswand en verlaat daardoor de blaas niet via de urine. Door de aanwezigheid van een suiker (D-mannose) in het cranberrysap hechten de Escherichia coli bacteriŽn zich niet langer aan de blaaswand, maar aan de suiker. Op deze manier verlaten bacteriŽn de blaas via de urine en krijgen geen kans een ontsteking te veroorzaken. De suiker (D-mannose) verspreid zich over de blaaswand en maakt deze daardoor glad.

http://home.tiscali.be/jantje/Ziektes/Blaasontsteking.html


Cranberries bevatten ook Proanthocyanide

Tevens bevatten cranberry's ook de stof proanthocyanide. Scheikundig gezien zijn proanthocyaniden looizuurachtige verbindingen die behoren tot de groep van de tanninen. Dit klinkt ingewikkeld, belangrijker is dan ook om te weten dat deze proanthocyaniden ervoor zorgen dat de E. coli bacteriŽn zich niet kunnen hechten aan de slijmvliescellen van de blaaswand.

Bij gebruikers van cranberrysap is een lager risico op urineweginfecties geconstateerd. Ondanks dat hard wetenschappelijk bewijs nog niet is geleverd, kan het drinken van cranberrysap een manier zijn om blaasontsteking te voorkomen. Het drinken van (normale hoeveelheden) cranberrysap ter preventie van blaasontsteking heeft geen negatieve gevolgen voor de gezondheid. Echter, overmatige consumptie zou op den duur nierstenen kunnen veroorzaken. Maar ook dit is niet 100% zeker.

http://www.food-info.net/nl/national/ww-cranberry.htm


Cranberry's tegen blaasontsteking

Terugkerende blaasontsteking vormt voor sommige vrouwen een hardnekkig probleem, meestal veroorzaakt door een darmbacterie. Op een slimme manier kan dit micro-organisme zelfs antibioticakuren overleven. Voor vrouwen met terugkerende blaasontsteking is er echter een natuurlijk alternatief: sap van de veenbes of cranberry.

In vier van de vijf gevallen van blaasontsteking (cystitis) is de verwekker Escherichia coli (E. coli), een darmbacterie. Zolang hij in de darm zit, veroorzaakt de bacterie geen problemen en neemt hij zijn eigen vaste plaats in de darmflora in. Als de E. coli via de plasbuis de blaas binnendringt, kan hij een hinderlijke blaasontsteking veroorzaken.

http://www.refdag.nl/oud/gezo/010123gezo01.html


Waarschuwing tegen cranberrie supplementen

Niet alle cranberry supplementen bevatten de werkzame proanthocyanidines. Omdat de consument dit niet kan onderscheiden is het advies om sap of hele bessen te nemen.

http://www.allbusiness.com/health-care-social-assistance/
nursing-residential/297865-1.html


Tanga slip ook al ongezond - bron van infecties door schuren vd huid


Verkeerd afvegen kan blaasontsteking veroorzaken

blaas.jpg (28671 bytes)

Het advies van de Amerikaanse overheid is om bij toiletbezoek van voren naar achteren te vegen zodat de darmbacteriŽn niet in de plasbuis terecht kunnen komen

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/


Reaktie van een lezer

Blaasontsteking voorkomen.

Slechts weinig wordt genoemd dat sexueel contact een mogelijk transportmiddel voor de bacterie van blaasontsteking is (zelfs artsen waarschuwen er niet voor, een paar keer per jaar blaasontsteking wordt 'normaal' gevonden). Maar het is een gegeven dat niet onder het tapijt mag wordt geveegd. Alle keren dat ik blaasontsteking kreeg had het direkt verband met het vlak daarvoor vrijen.

Natuurlijk is de boosdoener in de meeste gevallen de bacterie uit de eigen darm MAAR: die kun je na het vrijen perfect verwijderen door te plassen. Deze tip kreeg ik van een arts en zou ik iedereen willen geven: zorg dat je binnen het uur na het vrijen een grote plas doet (dus veel drinken) waarbij je een flinke straal maakt (flink druk zetten, maakt niet uit of een ander je hoort).

Ook in zijn algemeenheid moet je je blaas "schoonhouden" door goed te plassen, en dus goed te drinken. Voorkomen is beter dan genezen (zeker als het met behulp van antibiotica moet)! Ik wil absoluut niet suggereren dat iemand met blaasontsteking slordig met hygiŽne is, maar ik vind het schandalig dat deze voorlichting nog niet standaard aan meisjes en vrouwen gegeven wordt! Het is zo simpel.

Als je dan de pech hebt om een blaasontsteking op te lopen en er is geen dokter bij de hand, dan is de volgende cocktail het proberen waard: 3-4 liter water / thee / bier / sap per dag drinken, 4-6 cranberry pillen per dag, een flinke doses Echinae Force, vitamine C en acidophilus. Deze laatste is een 'goede' darmbacterie, die de doorslag kan geven om de blaasontsteking zonder antibiotica te overwinnen.

Wees overigens voorzichtig met te lang op eigen houtje tobben. Als een blaasontsteking te lang duurt kunnen je nieren aangetast worden en dat is nog veel erger. Heb je antibiotica nodig gehad, wees dan attent op je verminderde weerstand. Al je goede bacteriŽn worden namelijk ook gedood. Zorg dat je met onder andere acidophilus, dat ook weer op peil brengt.

Annette


Green tea may protect the bladder from becoming inflamed

Herbal agents could be used to treat inflammatory bladder diseases, according to a preliminary study that looked at the ability of green tea to protect bladder cells from inflammation. The University of Pittsburgh study found that components of green tea protected bladder cells from damage in culture. Green tea, reported to have many health benefits, is rich in powerful antioxidants that make it a desired remedy for many medical conditions.

http://www.upmc.com/Communications/NewsBureau/Research/Articles/GreenTea.htm


Research explores herbal treatment for recurring urinary tract infections

A common herbal extract available in health food stores can greatly reduce urinary tract infections and could potentially enhance the ability of antibiotics to kill the bacteria that cause 90 percent of infections in the bladder.

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2007-04/dumc-reh040507.php


Herb May Cure Bladder Infections

Lab Tests Show That Medicine From Asiatic Plant May Reduce Urinary Tract Infection. They note that forskolin has been used for centuries in traditional Indian Ayurvedic medicine to treat various ailments, including painful urination. [Ben Licher]

http://www.cbsnews.com/stories/2007/04/09/health/webmd/main2666007.
shtml?source=RSSattr=Health_2666007


Antibiotics don't prevent future urinary tract infections, may cause resistance in future infections

After a first childhood urinary tract infection (UTI), daily antibiotics may not prevent another such infection, and may actually increase the risk that the next urinary tract infection is caused by resistant bacteria, according to a new study from The Children's Hospital of Philadelphia.

http://www.prnewswire.com/cgi-bin/micro_stories.pl?ACCT=159681&TICK=
CHOP&STORY=/www/story/07-10-2007/0004623100&EDATE=Jul+10,+2007


Burrowing bacteria may explain recurrent urinary tract infections

People who have recurrent urinary tract infections may have a chronic infection that is never fully eradicated, rather than having a new infection each time. Scientists have discovered that a strain of Escherichia coli that commonly causes urinary tract infections is able to burrow its way into the deeper tissue of the bladder. This may enable the bacteria to avoid the bladder's natural defences and resist eradication by antibiotics, potentially explaining why many people have recurrent infections despite antibiotic treatment.

http://bmj.bmjjournals.com/cgi/content/extract/317/7171/1473


Wetenschappelijke studies


Randomised trial of cranberry-lingonberry juice and Lactobacillus GG drink for the prevention of urinary tract infections in women

Tero Kontiokari, assistant professor, a Kaj Sundqvist, head of department, b M Nuutinen, assistant professor, a T Pokka, statistician, a M Koskela, senior physician, c M Uhari, professor. a

Objective: To determine whether recurrences of urinary tract infection can be prevented with cranberry-lingonberry juice or with Lactobacillus GG drink.

Conclusion: Regular drinking of cranberry juice but not lactobacillus seems to reduce the recurrence of urinary tract infection.

http://bmj.bmjjournals.com/cgi/content/abstract/322/7302/1571


Anti-bacterial defense mechanism of the urinary bladder. Role of d-mannose in urine.

Toyota S, Fukushi Y, Katoh S, Orikasa S, Suzuki Y [Article in Japanese]

Bacterial adherence to mucosa is thought to be an initial and important stage to cause urinary tract infection. Among some mechanisms of bacterial adherence, the role of fimbriae and its receptor is worthy of notice. In particular, type 1 fimbriae, for which mannose is assumed as a receptor, is reported as the most common type and called "common fimbriae". Therefore if a certain amount of mannose is present in urine, it will cover the fimbriae of bacteria and competitively block the bacterial adherence to bladder mucosa. As the first step, we tried to detect mannose in urine by high performance liquid chromatography (HPLC). Sugar can be measured by detecting the fluorescence which is produced by a sugar separated by ion exchange, reacting with arginine at high temperature.

The results using standard sugar samples should have highly stable retention time and concentration curve with the minimum
detectable mannose concentration of 0.02 microgram. We investigated mannose in urine from 186 cases. Since the mannose peak was often masked by near unidentified peaks, the peak of mannose could be detected only in 80 cases and its concentration could be measured only in 24 cases. Mannose concentration in the urine of the 24 cases was between 2.6 and 108.7 micrograms/ml and in most of cases it was lower than 20 micrograms/ml. Secondary, we examined the possibility of a mannose in urine to prevent bacterial adherence to mucosa by the hemagglutination test using guinea pig erythrocytes and type 1 fimbriated E. coli.

PMID: 2576290, UI: 90172805


Effect of D-mannose and D-glucose on Escherichia coli bacteriuria in rats.
Urol Res 1983;11(2):97-102  Michaels EK, Chmiel JS, Plotkin BJ, Schaeffer AJ.

The effect of D-mannose and D-glucose on bacteriuria due to Escherichia coli with mannose-sensitive adhesins was investigated in adult male
Sprague-Dawley rats undergoing diuresis. Inocula of 10(5), 10(7), or 10(8) bacteria in 0.1 ml of normal saline or 2.5% or 10% D-mannose or D-glucose
were injected intravesically and urine was cultured 1, 3, 5, 7 and 9 days later. The levels of bacteriuria on days 1 and 5 were significantly lower in rats inoculated with 10(5) E coli and 10% D-mannose than in controls (p less than 0.05 and 0.01 respectively) and the percentages of rats with less than 100 bacteria/ml were higher on days 1 and 3 (p = 0.05 and 0.02 respectively). Bacteriuria was significantly lower in rats inoculated with 10(7) bacteria and 10% D-mannose than in controls on days 5 and 7 (p less than 0.01 for each day) and the percentage of rats with less than 100 bacteria/ml was higher on day 7 (p = 0.01). D-glucose reduced bacteriuria significantly only with a concentration of 10% after instillation of 10(5) E. coli (p less than 0.05, day 1). The results indicate that D-mannose and D-glucose can significantly reduce bacteriuria within 1 day and that their efficacy is dependent upon the concentration of both saccharide and bacteria.

PMID: 6346629 [PubMed - indexed for MEDLINE]


Safe as mother's milk: carbohydrates as future anti-adhesion drugs for bacterial diseases.

Department of Biological Chemistry, The Weizmann Institute of Science, Rehovot, Israel. bfsharon@weizmann.weizmann.ac.il Sharon N, Ofek I.

The majority of infectious diseases are initiated by adhesion of pathogenic organisms to the tissues of the host. In many cases, this adhesion is mediated by lectins present on the surface of the infectious
organism that bind to complementary carbohydrates on the surface of the host tissues. Lectin-deficient mutants often lack ability to initiate infection. Soluble carbohydrates recognized by the bacterial lectins
block the adhesion of the bacteria to animal cells in vitro. Moreover, they have also been shown to protect against experimental infection by lectin-carrying bacteria in different organs of mammals such as
mice, rabbits, calves and monkeys.

Zafriri D, Ofek I, Adar R, Pocino M, Sharon N Department of Human Microbiology, Sackler Faculty of Medicine, Tel Aviv University, Israel.


Inhibition of bacterial adherence to bladder cells has been assumed to account for the beneficial action ascribed to cranberry juice and cranberry juice cocktail in the prevention of urinary tract infections

(A.E. Sobota, J. Urol. 131:1013-1016, 1984).

We have examined the effect of the cocktail and juice on the adherence of Escherichia coli expressing surface lectins of defined sugar specificity to yeasts, tissue culture cells, erythrocytes, and mouse peritoneal macrophages. Cranberry juice cocktail inhibited the adherence of urinary isolates expressing type 1 fimbriae (mannose specific) and P fimbriae [specific for alpha-D-Gal(1 -- -- 4)-beta-D-Gal] but had no effect on a diarrheal isolate expressing a CFA/I adhesin. The cocktail also inhibited yeast agglutination by purified type 1 fimbriae.

The inhibitory activity for type 1 fimbriated E. coli was dialyzable and could be ascribed to the fructose present in the cocktail; this sugar was about 1/10 as active as methyl alpha-D-mannoside in inhibiting the adherence of type 1 fimbriated bacteria. The inhibitory activity for the P fimbriated bacteria was nondialyzable and was detected only after preincubation of the bacteria with the cocktail. Cranberry juice, orange juice, and
pineapple juice also inhibited adherence of type 1 fimbriated E. coli, most likely because of their fructose content. However, the two latter juices did not inhibit the P fimbriated bacteria. We conclude that cranberry juice contains at least two inhibitors of lectin-mediated adherence of uropathogens to eucaryotic cells. Further studies are required to establish whether these inhibitors play a role in vivo.

PMID: 2653218 Nippon Hinyokika Gakkai Zasshi 1989 Dec;80(12):1816-23


Anti-bacterial defense mechanism of the urinary bladder. Role of mannose in urine.

[Article in Japanese] Toyota S, Fukushi Y, Katoh S, Orikasa S, Suzuki Y

PMID: 2576290, UI: 90172805

[See also Dr. Jonathan Wright's article on mannose and urinary tract infections online http://www.tahoma-clinic.com/mannose.shtml ]

Am J Vet Res 2000 Apr;61(4):446-9


Use of specific sugars to inhibit bacterial adherence to equine endometrium in vitro.  King SS, Young DA, Nequin LG, Carnevale EM

Department of Animal Science, Food, and Nutrition, College of Agriculture and Science, Southern Illinois University, Carbondale 62901, USA. OBJECTIVE: To determine whether specific sugars inhibit adhesion of Streptococcus zooepidemicus, Pseudomonas aeruginosa, and Escherichia coli to equine endometrial epithelial cells in vitro.

RESULTS: Mannose and N-acetyl-D-galactosamine inhibited adhesion of E. coli and P. aeruginosa to epithelial cells, whereas only mannose inhibited adhesion of S. zooepidemicus. The other sugars did not affect bacterial adherence.

CONCLUSIONS AND CLINICAL RELEVANCE: Mannose and N-acetyl-D-galactosamine appear to play a role in adhesion of S.
zooepidemicus, P. aeruginosa, and E. coli to equine endometrium. In horses with uterine infections, use of sugars to competitively displace bacteria from attachment sites on cells may provide an adjunct to
antibiotic treatment.

PMID: 10772112


Effect of D-mannose and D-glucose on Escherichia coli bacteriuria in rats, Urol Res 11(2):97-102, 1983.

Mannose-sensitive adherence of Escherichia coli to epithelial cells from women with recurrent urinary tract infections, J Urol 131(5):906-910, May 1984.

Mannose-sensitive hemagglutination in the absence of piliation in Escherichia coli, Mol Microb 4(8):1311-1318, August 1990.

Mannose Sensitive Adherence of Escherichia coli to Epithelial Cells. Eighty-First Annual Meeting of the American Society for Microbiology. Dallas, Texas. March 2-4, 1981.

Effect of D-Mannose on Escherichia coli Adherence to Human Vaginal Epithelial Cells and Hemagglutination. American Urological Association. Seventy-Sixth Annual Meeting. Boston, Massachusetts.
May 11, 1981

Prevention of Escherichia coli Bacteriuria in Rats by D-Mannose. American Urological Association. Boston, Massachusetts. May 11, 1981.
Regulation of Mannose-Sensitive Hemagglutination in Clinical Isolates of Escherichia coli. In Kass EH, Svanborg-Eden C, eds:

Host-Parasite Interactions in Urinary Tract Infections 115-121, Chicago, Illinois, 1989. The University of Chicago Press.

Contribution of Escherichia coli Type l Pili to Ascending Urinary Tract Colonization in Mice. eds: Host-Parasite Interactions in Urinary Tract Infections 341-347, Chicago, Illinois, 1989. The University of
Chicago Press.

Inhibitory activity of cranberry juice on adherence of type 1 and type P fimbriated Escherichia coli to eucaryotic cells.


Pillie Willie over blaasontsteking

http://blaasontsteking.pilliewillie.nl/


 

 

Thema's

Het hoofdmenu
Nieuws
Mijn weblog
Zoek op onderwerp


100% Fruitreep
Acerola superbes
Acne
Adhd
Afname van mineralen
Afvallen
Afvallen 2
Allergie
Alzheimer - Dementie
Amalgaam
Antikanker dieet
Anti-oxydanten
Anti-oxydanten top20
Artritis
Artrose
Aspartaam
Astma
Autisme
Boeken gezondheid
Borstkanker
Borstvoeding
Broccoli
Candida
ChemicaliŽn
Cholesterol
Cholesterol mythe
Chlorella
Co-enzym Q10
Daglichtlampen
Darmkanker
Depressie
De ziekte ME
Dieet & afvallen
Doodmoe ?
Eczeem
Ei hoort er wel bij
Elektroallergie
E621 - Vetsin
Farmacie
Fatale vetten
Fluor
Fructose
Fructose intolerantie
Geharde oliŽn
Gehydrolyseerd eiwit
Gezond eten 1
Gezond eten 2
Gezonde vetten
Goede boeken
Goed voor hart/bloedvaten?
Groente Top 10
Griep
Griep - verkoudheid
Groene thee
GSM / DECT ellende
Hart
Hoge bloeddruk
Hooikoorts
Huidproblemen
Kanker
Keelontsteking

Kefir

Koffie & caffeÔne
Koolhydraten
Lichttherapie
LuteÔne
Magnetron
Melk sprookje
ME (CVS)
ME en CGT

Migraine
Multiple sclerose

Nachtwerk
Olijfolie
Olijfolie 2
Omega 3
Omega 3 werking
Omega 6
Ontstekingen/infecties
Onsterfelijkheid
Osteoporose
Overgewicht waarom?
Prostaatkanker
Roken
SC darm Dieet
Schijf van vijf
Selenium

Slaapproblemen
Smaak maakt dik ?
Soja gezond?
Spiritualiteit
Spirulina Zee alg
Statines
Statines II
Stevia
Stoelgang
Stress
Suiker = gif
Suikerziekte
Superalgen
Tarwegras
Tarwekiembrood

Tarwekiem olie
Tomaat
Transvetzuren
Umts problemen
Vermoeidheid
Vervuiling
Verzuring
Vetarm = slecht
Vitamine C
Vitamine C dossier
Vitamine D

Voeding bij kanker
Voedingscentrum
Voedingsindustrie
Waarom ziek?
Water = levenskracht
Zink
Zoet maar dodelijk
Zonlicht = noodzaak !
Zuurdesem
Zware metalen
Meer..... 


View My Stats