Bekkeninstabiliteit


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Bekkeninstabiliteit


Boek - Bekkeninstabiliteit

Dokter Jan Mens presenteert z'n nieuwste boek: Bekkeninstabiliteit. De Leidse arts, die verbonden is aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, doet al vijftien jaar onderzoek naar deze kwaal die lange tijd werd gezien als een vage lichamelijke klacht. Sinds zijn promotie in 2000 is dokter Mens bezig geweest met het samenstellen van een naslagwerk voor alle beschikbare informatie. Het boek verschijnt in twee versies: een editie voor patiŽnten en een uitgave voor artsen en fysiotherapeuten. Het boek voor hulpverleners is geschreven in "dokterstaal" en bevat informatie over wetenschappelijke literatuur en fijne kneepjes bij de diagnostiek en therapie. De editie voor patiŽnten is geschreven in "lekentaal". In het boek is alles te lezen over de aandoening. PatiŽnten kunnen eruit leren wat ze er zelf aan kunnen doen.

http://www.janmens.nl

 

Weet u het nog, antikwak opperhoofd Renckens (vrouwenarts) noemde deze aandoening een nepziekte... maar ja, steeds minder mensen nemen die club gelukkig serieus....
http://www.fonteine.com/kwakzalverij.html

 

Nog een relevant artikel mbt bekkeninstabiliteit

Wetenschapper weerlegd dat bekkeninstabiliteit mode ziekte is

Bekkeninstabiliteit bij zwangere vrouwen omvangrijk en toch ernstig

Bekkeninstabiliteit is geen onzin of modegril. Dat blijkt uit promotie-onderzoek van Wu Wen Hua aan het VU medisch centrum. Eenderde van de zwangere vrouwen vertoont bekkeninstabiliteit. Ongeveer vijf procent van alle zwangere vrouwen heeft een ernstige vorm van bekkeninstabiliteit, bij minder dan ťťn procent van hen ontstaat een chronische vorm die zeer pijnlijk en invaliderend is. Het gaat hierbij om duizenden vrouwen in Nederland.

Bekkeninstabiliteit komt in alle culturen voor en is van alle tijden, zo blijkt uit Wu Wen Huas literatuuronderzoek. Hij ontdekte dat ongeveer twintig procent van de vrouwen tijdens de zwangerschap en vijf procent van alle vrouwen na de bevalling zodanig ernstige klachten heeft, dat medische zorg nodig is.

De orthopedisch chirurg probeerde aan de hand van deze verschijnselen meer bewegingswetenschappelijk inzicht in de aandoening te krijgen. Hij ontdekte dat er een relatie bestaat tussen het falen van het centrale zenuwstelsel (het aansturen van spieren) en bekkeninstabiliteit. Vanwege relatieve zwakte van het bindweefsel (door hormonen) en de tijdens de bevalling of na de bevalling toegenomen belasting of ongelukkige bewegingen, kan weefselbeschadiging met mechanische ontsteking ontstaan. Deze ontsteking kan leiden tot bekkeninstabiliteit. Vrouwen die lijden aan bekkeninstabiliteit hebben ook een andere manier van lopen doordat de rompcoŲrdinatie tijdens het lopen verstoord is. Dit vergroot het ongemak en de pijn als gevolg van de aandoening.

Ook wijst de onderzoeker erop dat vrouwen met een mechanische ontsteking in het bewegingsapparaat misschien nog wel alles kunnen, maar per dag minder werk kunnen verzetten door hun beperkingen. Dit kan betekenen dat de huidige WAO-wetgeving niet voldoet voor deze groep: de vrouw kan immers alles nog, maar is toch sterk beperkt.

Wu Wen Hua vindt dat de orthopedische chirurgie zich meer zou moeten richten op de problemen in de bewegingssturing en bewegingscoŲrdinatie van zwangere vrouwen, zodat vrouwen met problemen die duiden op bekkeninstabiliteit snel herkend en geholpen kunnen worden.

Wu Wen Hua is afkomstig van Fuijan Medical University in China. Het VU medisch centrum, de faculteit bewegingswetenschappen en de Chinese universiteit hopen hun samenwerking de komende jaren intensiveren.

Bron: VU medisch centrum Amsterdam


Welke klachten kunnen er zijn?

Pijnklachten
Pijn middenvoor in het bekken (op of rond het schaambeen). Deze pijn kan uitstralen langs de binnenkant van het bovenbeen, naar de lies, of de schede.

Pijn links en/of rechts onder in de rug ter hoogte van de twee kuiltjes. Deze pijn kan uitstralen over de hele bil, naar de lies, de achterzijde van het bovenbeen en soms ook het onderbeen.

Pijn rond de stuit (het laagste punt midden onder in de rug). De pijn neemt vaak toe bij vermoeidheid en bij bepaalde bewegingen zoals bukken, draaien in de rug, omdraaien in bed, fietsen op een hobbelige weg, hardlopen of andere schokkerige bewegingen.

http://www.kindjeopkomst.nl/html/zwanger/bekkeninstabiliteit_001.htm


Voeding en bekkeninstabiliteit

Verder is het belangrijk de aanvoer van fake-hormonen (hormoonachtige stoffen die de werking van normale hormonen blokkeren) te stoppen. Deze hormonen kom je tegen in 'normaal' geproduceerd vlees (lees: vlees uit de supermarkt of van de keurslager). In biologische vleesproducten kom je ze niet tegen. Het is daarom verstandig dat, als je vlees eet, dit te vervangen door biologisch vlees en vleeswaren. Voor het uitwassen (verwijderen uit het lichaam) van deze hormonen zijn bepaalde aminozuren (met bijbehorende co-factoren) noodzakelijk. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met een orthomoleculair werkend therapeut. Aminozuren werken te ingrijpend om daar op eigen houtje mee te gaan lopen experimenteren. Voor de stevigheid van het kraakbeen kun je het beste heermoes inzetten. Dit kruid bevat veel kiezelzuur. 3x daags een kopje thee. Ook kun je regelmatig (verse) brandnetel in de keuken verwerken. Ook zilvervliesrijst en gierst bevatten veel kiezelzuur.

http://www.kruidenvrouwtje.nl/ziektebeelden/bekkeninstabiliteit.htm


 

 


 


View My Stats