Becel pro.activ en voeding


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Becel pro.activ


Gezien de meeste media blind achter de voedingsindustrie aanlopen (zorgen  voor hoge advertentie inkomsten) heb ik bijzonder weinig vertrouwen in het feit dat het onderstaande persbericht in de publiciteit zal komen.

Ik wil u dit echter niet onthouden zodat u zelf een keuze kunt maken of u
dit soort produkten wilt gaan gebruiken. Ik zal binnenkort een uitgebreide pagina maken over de cholestrol mythe en het groeiende verzet van steeds
meer wetenschappers tegen de huidige cholestrol fabeltjes. Men heeft
ook Dr Atkins onderuit willen halen met zijn dieet met veel eieren en verzadigde vetten maar ook daar kon men niet bewijzen dat deze het cholestrol zou verhogen.

Omdat er veel geld wordt verdiend aan cholestrol verlagende produkten wordt het tijd dat ook de andere zijde van de medaille meer aandacht krijgt.
Cholestrol wordt teveel in een kwaad daglicht gezet door een deel van de wetenschappers maar deze kennis blijkt steeds meer achterhaald door recentere onderzoeken van wetenschappers zoals Uffe Ravnskov.

Dus wordt vervolgd.....

Ron


Unilever-claim Becel wordt afgezwakt

Unilever mag niet meer direct claimen het risico op hart- en vaatziekten met plantsterolen te verlagen. Dit heeft de European Food Safety Authority (EFSA) vorige week besloten.

http://www.gezondheidsnet.nl/voeding/nieuws/2543/unilever-claim-wordt-afgezwakt


Dubbele cholesterolverlaging (Becel + statines) mogelijk riskant

Vele duizenden Nederlanders maken tegelijkertijd gebruik van cholesterolverlagende medicijnen én cholesterolverlagende voedingsmiddelen die verrijkt zijn met plantensterolen. Wetenschappers maken zich zorgen over deze combinatie, zo meldt het tijdschrift Ortho. Unilever adviseert mensen die cholesterolverlagende medicijnen slikken hun arts te raadplegen alvorens Becel pro.activ-producten met plantensterolen te gebruiken. Dit advies is terug te vinden in de kleine lettertjes op de verpakkingen. Ook de Europese voedselautoriteit EFSA stelt zich op het standpunt dat patiënten die cholesterolverlagers ofwel statinen slikken voedingsmiddelen die verrijkt zijn met plantensterolen uitsluitend dienen te consumeren onder medische supervisie. In dit opzicht is het opmerkelijk dat de Nederlandse behandelrichtlijn voor huisartsen - de 'NHG-Standaard Cardiovasculair risicomanagement' - met geen woord rept over de begeleiding van patiënten die zowel statinen als plantensterolen gebruiken. Toch laat het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) in een reactie weten de ontwikkelingen op dit gebied 'nauwlettend' te volgen. Hier lijkt alle reden toe, nu Amerikaanse en Italiaanse wetenschappers recent hun zorgen hebben uitgesproken over deze combinatie. Zij stellen dat bij mensen die plantensterolen hyperabsorberen statinetherapie het risico van coronaire hartziekten kan verhogen. Klinisch onderzoek hiernaar verdient volgens hen een 'hoge prioriteit'. Ook in ons land krijgt deze oproep bijval, zo blijkt uit het artikel in Ortho. Het is niet de eerste keer dat de veiligheid van plantensterolen ter discussie wordt gesteld. Sinds 1991 zijn negen wetenschappelijke studies gepubliceerd waaruit een mogelijk verband blijkt tussen verhoogde concentraties plantensterolen in het bloed en een verhoogd risico van hartaandoeningen.


Plantensterolen (bijv Becel pro.activ) en de hersenen

Een fout dieet kan dus wel degelijk hersenschade veroorzaken afhankelijk van de gevoeligheid. Het is duidelijk dat cholesterol vanuit het bloed normaal gesproken niet in de hersenen kan komen vanwege aanwezigheid van de bloed-hersen-barrière. Hoe zit het dan met planten sterolen? Dit is het "cholesterol" dat planten synthetiseren en het verschilt in zeer geringe mate van cholesterol dat door mensen gesynthetiseerd wordt. Zoals u misschien weet, worden planten sterolen toegevoegd aan margarines om zo het cholesterol in het bloed te verlagen en de kans op hart en vaatziekte te verminderen. Omdat de structuur van planten sterol sterk lijkt op die van cholesterol werd algemeen verondersteld dat deze ook niet over de bloed-hersen-barrière zouden komen en dus niet in de hersenen. Echter wij vonden onlangs in een genetisch gemanipuleerd muismodel met hoge planten sterolspiegels in het bloed, dat er wel degelijk planten sterolen in de hersenen kunnen accumuleren. Ook bij een "normale" wildtype muis vonden we verhoogde planten sterolen in de hersenen na consumptie van een planten sterolrijk dieet. Wat zijn de gevolgen van aanwezigheid van planten sterolen in de hersenen? Planten sterolen remmen ontstekingsprocessen wat gunstig zou kunnen zijn, maar aan de andere kant veroorzaken hoge planten sterol spiegels bloedingen, wat minder gunstig is.

Lees verder


Driehoeksverhouding Becel, AH en de Hartstichting

http://www.orthoeurope.com/ortho_pdf/ortho055becelproactivmarketing.pdf


Persbericht Ortho magazine:


Twijfels over veiligheid Becel pro.activ

GENDRINGEN,

Becel pro.activ producten zijn verrijkt met plantensterolen en verlagen daardoor aantoonbaar het LDL-cholesterol. De veiligheid van langdurige inname van hoge doses plantensterolen is echter niet voor iedereen overtuigend aangetoond, zo meldt het tijdschrift Ortho vandaag. Sommige wetenschappers maken zich zorgen en de producten zijn daarom in Canada niet verkrijgbaar.

Bij gebruik van Becel pro.activ wordt 2,25 gram plantensterolen per dag als de ideale dosis gezien. Met deze dosering daalt het LDL-cholesterol met gemiddeld 10% in drie weken tijd, zonder het 'goede' HDL-cholesterol te beïnvloeden. Trouwe gebruikers van Becel pro.activ krijgen dagelijks grofweg het tienvoudige binnen van wat mensen normaal gesproken aan plantensterolen innemen uit zaden, noten, bonen en groenten. Pro.activ is momenteel het bestverkochte cholesterolverlagende voedingsmerk ter wereld. Wereldwijd raken echter steeds meer onderzoekers betrokken in de wetenschappelijke discussie over de veiligheid van plantensterolen. In Canada is Becel pro.activ vanwege deze twijfels niet verkrijgbaar. Het lag in 2001 weliswaar twee weken in de winkels, maar werd uit de schappen genomen omdat Health Canada geen goedkeuring gaf aan het product.

In 2004 verzochten de Duitse autoriteiten op hun beurt de Europese Commissie opnieuw te kijken naar de veiligheid van plantensterolen. De Duitse zorgen werden onder meer ingegeven door een wetenschappelijke publicatie uit 2002 van de afdeling Klinische farmacologie van de Universiteit van Bonn. Daarin werd gesteld dat plantensterolen mogelijk een extra risicofactor zijn voor coronaire hartziekten. De European Food Safety Authority (EFSA) wuifde de Duitse zorgen weg.

De studie uit Bonn was echter niet de eerste in zijn soort. Al in 1991 kwam uit Amerikaans onderzoek naar voren dat verhoogde concentraties plantensterolen in het bloed geassocieerd zijn met coronaire hartziekten op jonge leeftijd (< 55 jaar). Het is niet de enige studie uit de jaren negentig die suggereert dat hartziekten vaker voorkomen bij personen met verhoogde cholesterol- én plantensterolwaarden dan bij personen met alleen een hoog cholesterol.

Nieuwe onderzoeken hebben de twijfels vooralsnog niet kunnen wegnemen. Het wachten is onder meer op een Duitse publicatie, dit keer van prof. dr. Gerd Assmann van de universiteit van Münster. Ook zijn onderzoek suggereert dat verhoogde plantensterolwaarden geassocieerd zijn met coronaire hartziekten.   Prof. dr. Klaus von Bergmann uit Bonn voorspelt in Ortho dat het laatste woord voorlopig niet is gesproken. "In het verleden zijn uiteenlopende bevindingen gedaan, en dit geldt ook voor nieuwe trials die nog niet zijn gepubliceerd", aldus Von Bergmann. "Het komt erop neer dat plantensterolen enerzijds een risicofactor vormen voor coronaire hartziekten en anderzijds weer niet."

Producent Unilever laat in een reactie weten dat Becel pro.activ nooit is verboden in Canada. "Health Canada heeft alleen een advies uitgebracht dat inhield dat het product niet door hen was goedgekeurd", aldus een woordvoerder. De Nederlandse Hartstichting heeft wél haar goedkeuring verleend aan Becel pro.activ, maar wil niet inhoudelijk reageren. Ook zorgverzekeraar VGZ, die het voedingsmiddel gedeeltelijk vergoedt, hult zich in stilzwijgen. Belangstellenden kunnen het nieuwe nummer van Ortho bestellen via www.ortho.nl.


Internationaal


Pro.activ spread contains high PAH level, claims consumer group

Finland's National Food Agency is to test the PAH levels in margarine products, following a Swedish report suggesting that Becel pro.activ contained twice the legal level of the carcinogenic compounds.

http://www.nutraingredients.com/news/ng.asp?id=37949

http://www.konsumentsamverkan.se/english/becel_pah.htm

 

 

 


 


View My Stats