Vitamine B12 - gezonde voeding - het geheim om af te vallen en een betere weerstand te krijgen


logo.jpg (7231 bytes)


Terug naar het hoofdmenu


Vitamine B12

Vitamine B12 zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen en voorkomt daarmee bloedarmoede. Het is ook betrokken bij een goede werking van het zenuwstelsel. Deze vitamine komt alleen voor in dierlijke producten. Bronnen zijn bijvoorbeeld: hamburger, ei, kwark, kabeljauw, kaas, haring, lever, oesters, makreel, zalm, garnaal, krab, sojamelk en melkprodukten. Vitamine B12 wordt uitsluitend door micro-organismen gesynthetiseerd. De mens is dus afhankelijk van dierlijk voedsel voor alle inname.

Ziekten waarbij een mogelijk tekort aan Vitamine B12 ontstaat
- Maagslijmvliesontsteking (Gastritis)
- Pernicieuze Anemie
- Ziekte van Crohn
- Multiple Sclerose (MS)

Tegenwoordig is er een aantal vleesvervangers op de markt met toegevoegde B12 en ook het broodsmeersel Marmite bevat B12. B12 komt bijvoorbeeld ook in zeewieren voor, maar in een vorm die nauwelijks opgenomen kan worden. Mogelijk is dit bij een bron als lupine ook het geval.

Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine die kan worden opgeslagen in de lever. Ze is essentieel voor de recyclage van heel wat enzymen, onder meer een enzym dat betrokken is bij de aanmaak van het werkzame bestanddeel van vitamine B9. Een tekort aan vitamine B12 kan dus paradoxaal genoeg algauw tot een tekort aan vitamine B9 leiden.

Een volwassene produceert elke seconde gemiddeld meer dan 2 miljoen nieuwe rode bloedcellen. Daarvoor zijn vitamine B12 en B9 nodig. Een tekort aan B9 door te weinig B12 veroorzaakt macrocytaire anemie (gekenmerkt door de aanwezigheid van grote rode bloedcellen) en chronische vermoeidheid.

Ten slotte draagt vitamine B12 bij tot de productie van het myelineomhulsel rond de zenuwcellen en zorgt ze voor een betere overdracht van de zenuwinflux.

De ernstigste vorm van vitamine B12-tekort is anemie van Biermer, een ziekte waarbij de rode bloedcellen weinig talrijk zijn en veel groter dan normaal. Deze vorm van anemie ontstaat door onvoldoende opname van vitamine B12. De enige behandeling zijn injecties met vitamine B12 in de spier, en dat levenslang.

Een minder vaak voorkomende vorm van bloedarmoede wordt veroorzaakt door een gebrek aan vitamine B12. De aanmaak van rode bloedlichaampjes, die zuurstof vervoeren, wordt verstoord door een tekort aan vitamine B12.

Vooral zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven, moeten ervoor zorgen voldoende vitamine B12 te hebben.

Lupine bevat van nature vitamine B12 dat echter niet door het menselijk lichaam kan worden opgenomen.

B12 kan ook worden gebruikt als stikstofbinder. Stikstof kan nl een oorzaak zijn van allerlei chronische problemen in het lichaam. Lees deze pagina maar eens...

Ron


Vitamine B12 onze redding in een toxische wereld?

Wat geen huisarts in Nederland weet is het feit dat vitamine B12 de redder kan zijn van je hersen- en zenuwcellen. Veel mensen zijn niet meer in staat op te boksen tegen de dagelijkse stroom toxines. Door deze toxines maakt het lichaam continue stikstof (stikstofmonoxide) aan. Door een teveel aan stikstof (NO) krijg je problemen door de stof peroxynitriet. Dit is de sloper van hersen- en zenuwcellen, DNA en het omliggende weefsel. Deze stof kan zelfs de natuurljke barriere tussen je bloed en hersenen verzwakken zodat toxische stofen (chemicaliŽn/zware metalen) gemakkelijker je hersenen kunnen binnendringen.

Lees verder


Vitamine B12 nieuws

Wil je op de hoogte blijven van nieuws en studies mbt Vitamine B12 bezoek dan zeker regelmatig deze site:

www.leefbewust.com


Spirulina alg bevat ook B12

Per 3 gram bevat spirulina alg 2.8 mcg B12. Verder voordelen van deze groene alg:

 • zuivert het bloed
 • ontgift, ontslakt en reinigt het hele lichaam
 • voor een gezonde darmflora
 • waarborgt een optimale stoelgang
 • houdt het calciumgehalte op peil
 • bevat vitamine B12, ideaal voor vegetariŽrs
 • voor een betere opname van ijzer in het bloed
 • beschermt het lichaam tegen schadelijke stoffen
 • beschermt de huid tegen rimpelvorming
 • voor een gave huid
 • helpt bij haaruitval en afbrokkelende nagels
 • vertraagt de gevolgen van het ouder worden
 • geeft een betere conditie
 • veilig bij zwangerschap
 • geeft betere prestaties bij sport en fitness

Meer info over algen? Lees verder


Startpagina - B12 tekort

Alles op een rijtje over Vitamine B12-tekort en andere vitamines en minaralen

Link


B12 suppletie kan volgens Engelse arts veel ziekten genezen / voorkomen

Volgens de Engelse arts Dr Joseph Chandy zijn veel ziekten in feite een misdiagnose van een vitamine B12 tekort dat met een simpele test van 4 pond aan te tonen is.  Hij zegt dat dit tekort veel schade kan veroorzaken zoals hartfalen, verergering van astma, depressie, migraine, tinnitus, hoofdpijnen en diabetes. Oorzaak kan naast een vegetarisch / veganistisch dieet ook een absorptie probleen zijn en dan zijn pillen of injectie je enige opties. Intussen is er een Vitamin B12 Deficiency Patient Support Group opgericht en heeft zelfs de BBC TV aandacht aan zijn aanpak besteedt.

http://www.sunderland-echo.co.uk/ViewArticle2.aspx?

http://www.fonteine.com/b12.html

http://www.thesun.co.uk/article/0,,2-2006500035,00.html

http://www.thenorthernecho.co.uk/news/health/


verbeter je weerstand, reinig je lichaam


Duizelig en moe - B12 tekort

Veel mensen lopen rond met klachten die veroorzaakt worden door een B12 tekort. Dit kan komen omdat de darm of maag niet goed werken. Veel mensen krijgen in eerste instantie vaak een verkeerde diagnose dus wees op je hoede met dit soort klachten en laat jezelf op B12 controleren. Met name mensen die weinig dierlijke produkten eten (vegatariŽrs en veganisten).

http://home.hetnet.nl/~hindrikdejong/reacties2002.htm


ADH voor B12 moet verdubbelen volgens Deense professor

Volgens de Deense professor Dr. Mustafa Vakur Bor moet de ADH voor B12 verdubbeld worden. Dit is de conclusie van een onderzoek bij Deense vrouwen. In Nederland ligt de ADH op 2.5 Ķg terwijl de Deen een hoeveelheid van 6 Ķg adviseert.
Het onderzoek is vers van de pers en kan hier gelezen worden.


Verlies van B12 in magnetron

Uit Japans onderzoekt blijkt dat na 6 minuten magnetronnen de helft van de B12 in vlees en zuivel produkten is vernietigd, veel hoger dan bij andere kooktechnieken.
De gevaren bij babyvoeding zijn nog hoger, bepaalde amino zuren worden omgezet
in substanties die het zenuwgestel en nieren kunnen schaden.

Vitamin B-12 is another nutrient that can be destroyed by microwaving. Japanese research reported in Science News in 1998 found that as little as six minutes of microwave cooking destroyed half of the vitamin B-12 in dairy foods and meat, a much higher rate of destruction than other cooking techniques. Microwaving baby formula is also a problem, according to Dr. Lita Lee of Hawaii in the Lancet medical journal in 1989. She wrote that microwaving baby formula converts certain trans-amino acids into synthetic substances like trans-fatty acids. Further, one of the amino acids, L-proline, converts to a substance known to be poisonous to the nervous system and to the kidneys. Bron: http://www.life.ca

Waarschuwing voor vitamine B12-tekort
Heeft u last van een branderige tong en/of een vreemd gevoel in de voeten, het gevoel op vilt/watten te lopen, tintelingen in voeten en handen, zware/stijve benen, een beetje bloedarmoede, eventueel samen met moeheid en/of een verminderde psychische weerstand, sta er dan op dat op korte termijn de vitamine B12-spiegel van uw bloed wordt bepaald. Het kan zijn dat uw lichaam deze vitamine niet goed meer opneemt. Bij vroegtijdige behandeling zijn blijvende problemen te voorkomen.

Is het voor vegetariŽrs niet moeilijk om voldoende B12 te krijgen?
Het vegetarisch (veganistisch) dieet, rijk aan fruit, groenten, volle granen en peulvruchten, levert een weelde aan vitaminen en mineralen op om iemands nutrionele noden te lenigen. Nochtans is er ťťn vitamine, vitamine B12 genoemd, die een terecht een nutrioneel issue is, maar een issue dat gemakkelijk kan opgelost worden.

Grotere kans ouderen op tekort aan vitamine B-12 en D
Een kwart van de ouderen heeft een tekort aan vitamine B-12 en alle 75-plussers zouden een vitamine D supplement moeten gebruiken. Dat zijn de belangrijkste conclusies van wetenschappers en diŽtisten op een Nederlands congres over de voeding van ouderen. Een groot probleem bij ouderen is dat ze vaak te weinig eten door een gebrek aan eetlust. Ouderen kunnen problemen hebben met hun gebit, waardoor kauwen en slikken moeilijk gaat. Ook problemen met lopen, geldgebrek, het alleen zijn door het overlijden van de partner of depressies kunnen de zin om een maaltijd in te kopen, te bereiden en op te eten, verminderen.

Alle feiten over vitamine B-complex op een rij
Het vitamine B-complex is een buitenbeentje onder de vitamines. Het bestaat uit een groep van acht verschillende vitamines die samen zorgen voor de stofwisseling in ons lichaam. We hebben ze nodig om eiwitten, vetten en koolhydraten uit ons voedsel om te zetten in energie en bouwstoffen. Drie B-vitamines, foliumzuur, vitamine B6 en B12, staan momenteel midden in de belangstelling vanwege hun rol bij de bescherming tegen hart- en vaatziekten, aangeboren afwijkingen en miskramen.

Vitamine B12 en cognitie
Jongeren tussen de 10 - 16 jaar met een verlaagde vitamine B12 status, behalen minder goede resultaten bij cognitietesten zoals bijvoorbeeld metingen van het ruimtelijk inzicht of korte-termijn geheugen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Wageningen. Het lijkt dus zowel letterlijk als figuurlijk verstandig om voldoende vitamine B12 te eten.

Promovendus adviseert supplement voor 65-plussers - Vitamine B12 goed voor geheugen
Eťn op de vier ouderen heeft een tekort aan vitamine B12, meestal zonder dit te merken. Extra vitamine B12 kan het geheugen verbeteren, zo blijkt uit een recent Nederlands proefschrift. Reden voor de promovendus om – net als in de Verenigde Staten - een supplement met vitamine B12 te adviseren aan alle 65-plussers.

Vitamine B12 (cobalamine)
Vitamine B12 of cobalamine is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine B12 is voor zijn opname in het lichaam afhankelijk van een stof (Intrinsic Factor, IF) die in de maag wordt gemaakt. Vitamine B12 is de enige in water oplosbare vitamine die in het lichaam wordt opgeslagen.

Vitamine B-12 tekort
B12 is een noodzakelijkheid bij de deling van lichaamscellen in samenwerking met de zogenaamde intrinsieke factor. Het is daarom een belangrijk voedingsbestanddeel en behoort tot de 50 essenti?le voedingsmiddelen. Er bevind zich veel B12 in de dikke darm, waar het echter niet door het lichaam kan worden opgenomen en benut. Vleeseters en omnivoren krijgen minder snel last van een B12 tekort. Dit omdat hun voeding via de dierlijke bestanddelen meestal voldoende B12 bevat en deze dierlijke voeding ook geen verslechterde opname van B12 uit andere bronnen veroorzaakt.

VegatariŽrs en B12
Vitamine B12, de laatst ontdekte vitamine, is net als andere vitamines, een levensnoodzakelijke stof. Er is echter een probleem: anders dan vaak wordt gedacht komt B12 niet voor in plantaardig voedsel; veganisten zullen deze vitamine dus apart tot zich moeten nemen. Kennis over het bestaan en de werking van B12 is er pas sinds 1948. Vůůr die tijd werd bij ziekten die het gevolg waren van B12-gebrek leverextract gebruikt, zonder dat men wist waarom dit hielp. Leverextract als bron van B12 is inmiddels verleden tijd; de vitamine wordt nu gemaakt met behulp van speciaal voor dit doel geselecteerde bacteriŽn. Misschien kun je stellen dat een veganistische leefwijze pas veilig is sinds 1949, want pas sinds die tijd is het mogelijk op veganistische wijze doeltreffend te handelen in geval van een gebrek aan B12.

De symptomen/klachten bij vitamine B12-tekort
Heeft u last van een gevoelige tong en/of een vreemd gevoel in de voeten, het gevoel op vilt te lopen, tintelingen in voeten en handen, een beetje bloedarmoede, eventueel samen met vermoeidheid en/of een verminderde psychische weerstand, of misschien een aandoening aan maag- en/of darmen, sta er dan op dat op korte termijn de vitamine B12-spiegel van uw bloed wordt bepaald. Bij vroegtijdige behandeling zijn blijvende problemen te voorkomen.

Vitamine B12 - het kruidenvrouwtje
De B vitamines behoren allen tot dezelfde familie, hebben echter ieder bepaalde eigenschappen. Samen zorgen ze voor de stofwisseling, het zenuwstelsel en het gedrag van de mens. De vitamines uit het B complex werken het beste als de hele familie bij elkaar is. Het zijn echte "samenwerkers". Als ze er alleen voor staan komt er niet veel van terecht, ze hebben hun broers en zussen ťcht nodig om de processen in het lichaam harmonisch te laten verlopen.

Schilling-test
Doel van het onderzoek: Met behulp van dit onderzoek kan worden nagegaan of de opname van vitamine B12 uit het voedsel is gestoord en kan nader inzicht worden verkregen in de oorzaak. Er bestaan 2 varianten van dit onderzoek.

Over veganisme en vitamine B12
Al zo’n acht jaar eet ik geen dierlijke producten meer. Veganistisch ben ik niet uit gezondheidsoverwegingen alhoewel het feit dat veganisme op veel punten gezond is natuurlijk mooi meegenomen is. Ik wil dat dieren vrij zijn en daarom zijn jacht, veeteelt en visvangst voor mij onacceptabel. Ik zie bovendien niet in hoe of waar je een grens kunt trekken tussen mensen en dieren. Omdat zo’n grens er volgens mij niet is, hanteer ik bij dieren dezelfde maatstaven als bij mensen. In de omgang met beiden is geen plaats voor dwang en geweld; ik wijs iedere vorm van exploitatie af. Eind vorig jaar bleek dat ik alarmerend weinig vitamine B12 in mijn lichaam had. Bij een aantal vrienden van mij, die ook al heel lang veganistisch zijn, bleek dit ook het geval. Ik vertoonde een aantal gebrekverschijnselen die typisch zijn voor B12-tekort: bloedarmoede, een niet goed functionerende spijsvertering en beginnende aantasting van het zenuwstelsel. Ook enkele anderen hadden gebrekverschijnselen. Vier van ons hebben toen B12- injecties gehaald en houden de B12-lichaamsvoorraad nu op peil met B12-pillen. Eťn van ons is alleen pillen gaan slikken. Alle kwalen verdwenen hierdoor vrij snel. Ik had tot dan toe vrij laconiek gedaan over vitamine B12. Ik nam aan dat je het waarschijnlijk zelf wel aan kon maken in je darmen, of dat het anders wel in bijvoorbeeld tempeh of zeewier zou zitten.


Internationaal


MIT biologists solve vitamin puzzle

Solving a mystery that has puzzled scientists for decades, MIT and Harvard researchers have discovered the final piece of the synthesis pathway of vitamin B12-the only vitamin synthesized exclusively by microorganisms.

http://web.mit.edu/newsoffice/2007/b12.html


Vitamin B12 deficiency linked to heart defects in newborns

Vitamin B12 deficiency in women near the time of conception increases the risk of having babies with congenital heart defects, according to researchers participating in the Dutch HAVEN study, an ongoing study designed to examine the relationship between environmental and genetic factors and congenital heart defects (CHD). The study's findings on vitamin B12, suggesting some congenital heart defects are preventable, were first published in the European Journal of Nutrition in December 2006.

http://www.newstarget.com/021890.html


Dr claims Vitamin B12 'cure'

A DOCTOR in the North East claims to have found a ‘miracle’ cure for a number of illnesses – and says the molecule in question is the third most important to the body after oxygen and water. Dr Joseph Chandy, a GP in the East Durham village of Horden, has spent 40 years investigating the importance of vitamin B12 and believes it is under-used in modern medicine.

http://www.thesun.co.uk/article/0,,2-2006500035,00.html

 


Volgende pagina met informatie over B12 tekort

 

Terug naar het hoofdmenu

 

 


View My Stats