Aromatherapie boek


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Aromatherapie boek


lindha.jpg (17918 bytes)

Auteur: Lindha Haassen


WAT ZIJN ETHERISCHE OLIňN?

Al sinds de oudheid zijn de heilzame krachten van etherische oliŽn bekend. De Chinezen pasten reeds 2000 jaar voor Christus etherische oliŽn toe bij hun beroemde geneeswijze. Ook de Egyptenaren, Grieken en Romeinen maakten dankbaar gebruik van de werking van deze oliŽn.

De afgelopen jaren is de traditionele aromatherapie op grotere schaal bestudeerd, beschreven en meer beoefend dan ooit tevoren. Dankzij recente en nog lopende research beschikken wij nu over een schat aan kennis over de fysieke eigenschappen en de werking van e.o., zoals hun chemische samenstelling, hun werking tegen bepaalde bacteriŽn en virussen, hun uitwerking op verschillende organen in het lichaam, de wijze waarop zij in de bloedbaan doordringen, het mechanisme van de reuk en zelfs een beetje over hun uitwerking op de hersenen. Er worden nieuwe oliŽn ontdekt en geÔntroduceerd. Persoonlijke ervaringen en zelf experimenteren met e.o. is eigenlijk de beste manier.

E.o. zijn stoffen in bepaalde planten, die vluchtig zijn. Deze oliŽn ruiken sterk. In de planten zijn de oliŽn te vinden in cellen of gangen of in klierweefsels. Soms komen ze alleen te voorschijn bij kneuzingen van de plantendelen, of door drogen of door stoomdistillatie (het planten-materiaal wordt in een vat gedaan waar stoom doorheen wordt gevoerd). De oliŽn worden verdampt, samen met water en andere stoffen. Het distillaat wordt gekoeld en de oliŽn die niet in water oplosbaar zijn kunnen dan gemakkelijk van het water worden gescheiden. Een andere methode is het persen van de schil. Vroeger werd de schil handmatig, tegenwoordig mechanisch geperst. Tijdens het winningproces blijven de natuurlijke samenstelling en de werking van de olie behouden. In een bepaalde olie werden meer dan 50 samenstellende stoffen gevonden. Voor het verkrijgen van de meeste oliŽn zijn vele kilo's planten nodig om enkele druppels te winnen.

Etherische oliŽn komen in de natuur maar in geringe hoeveelheden voor. Ze moeten met de grootste zorgvuldigheid worden gewonnen en alleen zuivere natuurlijke "olie" werkt. De oliŽn zijn vaak zeer kostbaar, maar gelukkig zijn ze zeer zuinig in gebruik. Goedkope etherische oliŽn zijn vaak onzuiver: ze kunnen chemische stoffen bevatten en zelfs synthetische geurstoffen. Voor een halve liter rozenolie zijn meer dan 900 kg. rozenblaadjes nodig, 100 kg. Tijm levert ongeveer 80 tot 120 gram olie op, 100 kg. Geranium levert 100 tot 130 gram olie op. Er zijn 3000 citroenen nodig om 1 liter olie te krijgen en 350 kg. Lemongrass om 20 ml. e.o. te krijgen.

Door de hoge concentratie is e.o. doeltreffender dan vele liters kruidenthee.
Ze bevorderen de celvernieuwing en daarmee de huidvernieuwing en het genezings-proces van huidverwondingen.

Ze vernietigen allerlei gifstoffen, bijv. het gif van wespen of muggensteken.

Ze voorkomen of genezen ontstekingen.
Ze verlichten hoest door het oplossen van slijm.
Ze zijn urinedrijvend, krampstillend.
Ze zijn versterkend (maag, darm, lever en gal).
Ze bestrijden de oorzaken van gisting in de darm, bacteriŽn en virussen.

- In een kleine hoeveelheid bevordert het een goede doorbloeding.
- In grote hoeveelheden kunnen ze echter blaren of overgevoeligheid doen ontstaan.

Etherische oliŽn hebben nog geen 15 minuten nodig om lichaam, geest en ziel als totaliteit te beÔnvloeden. Bij inwendig gebruik komt de olie via de darmen in de bloedsomloop, de lymfevaten, de organen en de klieren terecht. Bij uitwendig gebruik komt de olie via massage of kompressen de huid binnen om diep door te dringen in de organen en in het bloed, zonder dat ze moet worden ingenomen via de mond en maag.

Van sommige oliŽn zijn de bestanddelen al een half uur na gebruik in de urine te vinden.

De geur van de oliŽn alleen al kan een heilzaam effect hebben op de geest en daardoor op het lichaam. Inhaleren van de oliŽn heeft ook een effect op het lichaam, omdat een deel van de oliŽn via de longen wordt geabsorbeerd en daardoor in de bloedbaan terechtkomt. Het heeft dus invloed op het hele organisme.

Je kunt de oliŽn verstuiven, verdampen of verbranden, hierbij verspreiden ze niet alleen een heerlijke geur, maar ze geven ook zgn. "negatieve ionen" af. Daardoor wordt de lucht op een actieve manier gezuiverd en draagt zo bij tot een gezond leefklimaat. Etherische oliŽn zijn dus uitermate geschikt om de lucht te desinfecteren, binnen ongeveer een half uur is het aantal bacillen verminderd. Bergamot en Tijm bijv. ontsmetten razendsnel de omgevingslucht. Eucalyptus 2% in een plantenspray zal 70% van de stafylokokken in de lucht doden.

De oliŽn hebben een diepe werking op het fysieke lichaam maar ook op het etherische lichaam: 1 druppel olie uitgesmeerd over het hele lichaam kan in de aura al veranderingen teweegbrengen. Dit doet men tegenwoordig met de Kirlian-fotografie.

De oliŽn zijn beter oplosbaar in alcohol, wijn, azijn en olie dan in water. Etherische oliŽn mogen nooit met baby- of mineralenolie worden aangebracht, daar deze soorten oliŽn niet worden opgenomen in de huid.

Huidverzorging met etherische oliŽn komt de laatste tijd steeds meer onder de aandacht en het gebruik van chemische stoffen wordt steeds vaker afgewezen: geen kleurstoffen, geen conserveringsmiddelen, alles puur natuur! En u bepaalt wat erin gaat, zodat u het zelf onder controle hebt. Etherische oliŽn zijn te gebruiken in baden, massages, maskers en pakkingen.

Etherische oliŽn zijn vluchtige oliŽn, ze oxideren bij aanraking met zuurstof. Na gebruik moet het flesje dan ook goed gesloten worden. Etherische oliŽn moeten koel bewaard worden daar warmte de vluchtigheid doet toenemen. Licht is ook nadelig voor de kwaliteit van de etherische oliŽn, daarom worden ze in donkere flesjes geleverd. Er kan gesteld worden dat de levenskracht van de plant opgeborgen zit in de olie, het is een drager van het licht of schenker van leven.

Menu keuzes:

 

Wilt u nog meer weten over aromatherapie, bezoek dan zeker eens de site van praktiserend genezend medium Lindha van Haassen die mensen helpt mbv haar gave
(oa heldervoelend) en met nuttige voedingsadviezen. Zij is met name gespecialiseerd in sportblessures. Ik ben zelf een keer bij haar op consult geweest en kreeg daar bevestiging van mijn vermoedens dat mijn eigen problemen toch vanuit mijn bovenkaak kwamen, ondanks ontkenning door tandarts/kaakchirurg. Dankzij Lindha ben ik weer op het goede spoor gezet en zijn de boosdoeners verwijderd/behandeld door een gedreven wortelkanaalspecialist die mij van jaren vage pijnklachten heeft verlost.

Ron

Download nu haar gratis aromatherapie boek op:
http://www.lindhavanhaassen.nl/nl.htm


 

 


 


View My Stats