Amandelen weghalen


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Neus- en keelamandelen

In mijn jeugd werden je amandelen al snel geknipt als je vaak keelonsteking had. Tegenwoordig geeft men er de voorkeur aan om de amandelen te laten zitten, tenzij een kind er erg veel last van heeft of wanneer ze erg vergroot zijn. In de eerste zeven levensjaren vervullen de amandelen namelijk een belangrijke functie bij het ontwikkelen van het eigen afweersysteem.

Als de amandelen goed werken zijn ze heel nuttig voor ons lichaam. Ze vormen een soort filters die binnendringende ziektekiemen moeten bestrijden. Soms zijn de amandelen niet in staat om ziektekiemen in voldoende mate te vernietigen en dan hopen deze ziektekiemen zich op in de amandelen, die daardoor ontstoken kunnen raken. Ze worden dan dik en pijnlijk. Dit kan gepaard gaan koorts. Het kind kan zich hierdoor ziek gaan voelen. Een ontstoken neusamandel kan ook andere ziekten veroorzaken, zoals
een middenoorontsteking, chronische verkoudheid en/of keelpijn. Het niet goed werken van de amandelen kan ook zorgen voor slecht slapen, snurken, een gebrek aan eetlust en hangerigheid bij de kinderen.

Ron


Amandelen weghalen vaak zinloos

Bij lichte keelontstekingen of adenotonsillaire hypertrofie heeft het verwijderen van de amandelen geen zin, zo blijkt uit Nederlands onderzoek (dr. Anne Schilder, UMCU). Tijdens het onderzoek onderging de helft van een groep van 300 kinderen tussen de 2 en 8 jaar met regelmatig terugkerende keelontsteking (minder dan 7 maal in het afgelopen jaar) of adenotonsillaire hypertrofie tonsillectomie.

Bij de rest werd ‘gecontroleerd afgewacht’. Tijdens een follow-up van ongeveer 2 jaar bleek het aantal koortsepisoden per persoonjaar in beide groepen nagenoeg gelijk te zijn, evenals het aantal keelontstekingen. De kwaliteit van leven na tonsillectomie was statistisch gezien wel hoger, zeker gedurende de eerste 6 maanden, maar volgens de onderzoekers was het verschil klinisch niet relevant.

Tonsillectomie was wel zinvol bij kinderen met jaarlijks meer dan 7 keelontstekingen en/of die ernstig vergrote amandelen hadden. (BMJ, 1-9-2004)

http://bmj.bmjjournals.com/cgi/reprint/bmj.38210.827917.7C


Knippen slecht voor het immuunsysteem?

De vraag is wat de schade is van het weghalen van de amandelen. In Utrecht doet Van den Akker onderzoek naar de gevolgen van het knippen van amandelen, waarvan de resultaten nog niet bekend zijn. Mogelijk werken de ontstoken amandelen te fanatiek en brengt het knippen ervan de activiteit van het immuunsysteem naar normale proporties. Mogelijk zet het knippen het immuunsysteem op een definitief lager pitje met alle gevolgen van dien. 'De vraag is ook', zegt Van den Akker, 'of de keelklachten en chronische verkoudheid bij een kind niet vanzelf overgaan. Veel kinderen groeien over de aandoening heen, hoewel daarvoor soms een paar jaar nodig is.'

http://home.planet.nl/~broek250/overbodig.htm


Nabloeding

Elke operatie, ook het verwijderen van amandelen, geeft enig risico: in dit geval de mogelijkheid van nabloeding. Om deze reden mag u uw kind van tevoren géén medicijnen geven die de stolling negatief beïnvloeden zoals koortsremmers of pijnstillers die acetylsalicylzuur bevatten, zoals Aspirine, Acetosal, etc.

http://www.refaja.nl/content/Patienten+voorlichting/Amandeloperatie.html


Tonsil removal and breast cancer

Women who had their tonsils removed in childhood may be at increased risk of developing pre-menopausal breast cancer, according to University at Buffalo researchers.

http://news.moneycentral.msn.com/provider/providerarticle.aspx?

Feed=ACBJ&Date=20070420&ID=6776140


Weight gain tied to surgery

A study by a UB pediatric researcher investigating the causes of weight gain in children after they have their tonsils and adenoids removed to treat sleep-disordered breathing has shown that removing these tissues results in less fidgeting and other non-exercise motor activity. This reduction in motor activity left an excess of calories, findings showed, resulting in an average 13 percent increase in excess weight based on a participant's age, sex and height.

http://www.buffalo.edu/reporter/vol37/vol37n23/articles/RommichApnea.html 

 


 


View My Stats