aardappel = gezond


logo.jpg (7231 bytes)

Google

Deze pagina is verouderd - ontvang onze nieuwtjes per email

 

Aardappelen


Speciale dank aan Luc uit BelgiŽ voor deze bijdrage

Het is nauwelijks te geloven dat men lang geleden niets beters wist aan te vangen met aardappelen dan ze aan de varkens te voederen!

Aardappelen zijn zowat de gezondste bron van zetmeel, beter dan granen, want deze bevatten fytinezuur, dat een onoplosbare verbinding vormt met ijzer, zink, magnesium, koper en calcium, waardoor deze mineralen niet of nauwelijks kunnen opgenomen worden. Tarwe bevat het meeste fytinezuur. 

Zetmeel of complexe koolhydraten worden door enzymes in het speeksel en de dunne darm traag omgezet tot glucose, zodat dit voor diabetici beter is dan het gebruik van industriesuiker en alles waar dit in zit. Aardappelen bevatten ook niet zoveel zetmeel als granen, waardoor de pancreas minder zwaar belast wordt. Dit zetmeel is bovendien lichter verteerbaar dan dat van granen.

Aardappelen zijn rijk aan vitamine B, C, kalium en voedingsvezels. Ze worden in vele diŽten voorgeschreven, bvb. bij maag- en darmkwalen, diabetes, nierproblemen, oedemen, overgewicht, reuma, zenuwkwalen, hart- en vaataandoeningen, enz.

Ook zal men bij aardappelen eerder geneigd zijn groenten te eten dan confituur, kaas, choco, enz zoals dat bij brood gebeurt. Dit draagt extra bij tot een gezonde voeding.

Aardappelen hebben een basen-overschot in tegenstelling tot granen die een zuur-overschot hebben. Ook bevatten ze vitamine C, wat bij granen niet het geval is. Ze hebben ook een volwaardig eiwit, wat bij granen ook niet geval is.

Ten onrechte worden aardappelen aangezien als dikmakers. Dit is eerder te wijten aan de sausen die men erbij neemt en aan de combinatie met vlees of vis, of ook aan de bereide aardappelen zoals chips, frieten, gebakken aardappelen. Bovendien zijn ze kaloriearmer dan brood. Ze laten zich op allerlei manieren aanbieden bvb. al of niet in de schil gekookt, gestoomd, gebakken, gepoft, gegratineerd, als puree, kroketten, frieten, …

De voordelen van de aardappel op een rijtje:

 • Bevat vitamine B, C, kalium, fosfor, voedingsvezels
 • Heeft een basenoverschot
 • Eiwitarm (zo’n 2%), hoewel dit eiwit volwaardig is
 • Kaloriearm in vergelijking met granen
 • Bevat niet zoveel zetmeel als granen
 • Bevat geen fytinezuur, geen gluten en geen cholesterol
 • Wordt met groente gegeten
 • Talloze variŽteiten
 • Talrijke bereidingswijzen
 • Licht verteerbaar
 • Vochtafdrijvend

Aardappelen smaken uitstekend met een aantal keukenkruiden zoals verse basilicum, enkele blaadjes laurier, tijm, nootmuskaat, enz. Dit is veel creatiever dan zout met zijn vele nadelen voor de gezondheid. In de schil gekookte aardappelen hebben een geringer verlies van vitaminen. Het is geen bezwaar om bij aardappelen plantaardige koudgeperste oliŽn te gebruiken, vooral olijfolie, en eventueel Essential Woman Oil of Flaxseed Oil omwille van hun hoge gezondheidswaarde o.a. door de aanbreng van omega-3-vetzuren.

Beperk jezelf niet tot het eten van altijd hetzelfde ras van aardappelen. Er zijn rassen die bijzonder goed smaken zoals Lady Christel, Amandine, Nicola, Ratte, enz. Trakteer uzelf gerust op deze heerlijke afwisseling. Wist u dat er zo’n 250 soorten bestaan in de wereld?

Als je makkelijk last heeft van oprispingen, winderigheid, een zwaar gevoel in de buik, kan het nuttig zijn te letten op de juiste voedselcombinaties. Voor de aardappel kunt u zich dan beperken tot de combinatie met groente en vet; de combinatie met eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis, gevogelte, eieren, soja is zwaar verteerbaar, belast de pancreas en leidt makkelijk tot gedeeltelijke gisting van de koolhydraten en rotting van de eiwitten, met omzetting tot alcohol of vet, wat dikmakend is.

Enkele tips:

 • Zet aardappelen niet op in water, maar doe ze pas in het water als dit kookt. Zo is er minder verlies van vitaminen en zijn ze sneller gaar.
 • Laat ze nooit in water liggen, dat geeft alleen maar verlies aan vitaminen en bacteriegroei…
 • Bewaar ze niet in de koelkast en niet in een plastic zak, op een koele, droge en donkere plaats
 • Koop geen groene aardappelen, deze bevatten teveel giftige alkaloÔden, o.a. solanine. Blauwe plekken (stootplekken) zijn niet schadelijk.
 • Eet niet te vaak frieten, en combineer dit bij voorkeur met goeie ketchup, dit is de minst calorierijke saus.
 • Een bekende remedie tegen teveel maagzuur en tegen maagzweren is het persen van een aardappel en dit vocht opdrinken vůůr het eten.

Bronnen:

http://www.nice-info.be/

www.aardappel.be

http://www.detuingids.be/

Dittrich, K. & Leitzmann, C., Van nature gezond met bioactieve stoffen, Spectrum, Utrecht, 1998.

McKenna, J., Alternatieven voor antibiotica, De Driehoek, Amsterdam, 1999

Mathijssen, E., Vitaminen en mineralen CD-ROM, Elmar Uitgeverij, s.a.

© Lucasvo@yahoo.com

www.geocities.com/lucasvo


Spuds that like you -- in your summer salad

It has long been known that eating potatoes is good for bowel health, but new research suggests that they may also have a beneficial effect on the whole immune system. Especially if eaten cold or in a potato salad. Spanish researchers found that growing pigs fed large quantities of raw potato starch (RPS) had a healthier bowel and decreased levels of white blood cells, such as leucocytes and lymphocytes in their blood.

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2007-06/soci-stl062007.php


 

 


 


View My Stats